:

Szerző: Bodnár Ádám

2004. január 30. 10:30

Csökkenő forgalom, növekedő veszteség a Gatewaynél

Theodore Waitt
Ted Waitt
Növekedett a Gateway negyedéves vesztesége, mivel a vállalat alkatrészhiány miatt nem tudott elegendő mennyiségű Media Center PC-t értékesíteni.

A Gateway csütörtökön bejelentette, hogy a negyedik negyedévben 875 millió dollár forgalom mellett 114 millió dollár, azaz részvényenként 35 cent veszteséget könyvelt el. Ez megfelelt a vállalat korábbi előrejelzésének, a cég ugyanis január elején profit-figyelmeztetést tett közzé. A megelőző év azonos időszakában a Gateway 1,06 milliárd dollár bevételt és 72 millió dollár, azaz részvényenként 22 cent nettó veszteséget ért el. Az átszervezésekkel kapcsolatos egyszeri költségek figyelmen kívül hagyásával a Gateway vesztesége 49 millió dollár, azaz részvényenként 15 cent volt, ami megfelelt a Thomson First Call által megkérdezett elemzők várakozásainak, akik átlagosan 881 millió dolláros bevételt vártak.

"Noha csalódottak vagyunk a vártnál alacsonyabb forgalom miatt, gyorsítani fogjuk a növekedést és jobban kihasználjuk erősségeinket" -- mondta az eredmények kapcsán Ted Waitt elnök-vezérigazgató. A negyedik negyedév volt a vállalat új stratégiájának első igazi megmérettetése. A szórakoztató-elektronikai termékek jól fogytak, de a PC-k forgalma csökkent, az árversenynek pedig a vállalat profitja látta kárát. A negyedév során a Gateway 526 ezer számítógépet adott el, ami 27 százalékkal alacsonyabb a megelőző év azonos időszakának adatánál.

A PC-k a Gateway negyedéves forgalmának csupán 69 százalékát tették ki, szemben a tavalyi negyedik negyedéves 82 százalékkal. A vállalat szórakoztató-elektronikai termékei, például plazmatévék, digitális kamerák, házimozik és DVD-lejátszók egyre keresettebbek, azonban a Gateway helyzetét nehezíti, hogy az utóbbi időben több jelentős PC-gyártó -- köztük a HP és a Dell -- is belépett erre a piacra. A Gateway nem tervezi, hogy kiszálljon a PC-piacról -- nyomatékosította Waitt.

Az elnök-vezérigazgató közölte, hogy alkatrészhiány miatt a vállalat a negyedik negyedévben csak a vártnál kevesebb Media Center PC-t tudott forgalmazni. A Gateway becslései szerint ha nem alakul ki hiány, a vállalat 10 ezer darabbal több Media Center PC-t adhatott volna el. Waitt elmondta, hogy meglepő módon a felső kategóriás Media Center PC jobban fogyott, mint az olcsóbb változat.

A Gateway vezetői bejelentették, hogy az elkövetkező hónapok során megvizsgálják, és ha szükséges, átszervezik a kiskereskedelmi bolthálózatot. "Amint a boltok nyereségesen tudnak működni, minden más gyorsan megy majd" -- mondta Rod Sherwood pénzügyi igazgató. A vállalat emellett felülvizsgálja az alsó kategóriás PC-kkel kapcsolatos stratégiáját is -- közölte Waitt.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 17:10

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.