Szerző: Bodnár Ádám

2004. január 29. 17:58

Az Intel fontolóra venné egy 64 bites asztali processzor piacra dobását

Paul Otellini
Paul Otellini
Paul Otellini, az Intel elnöke egy tegnapi sajtótájékoztatón kérdésre válaszolva elmondta, hogy vállalata adott esetben fontolóra venné egy 64 bites asztali processzor piacra dobását. "Biztosak lehetnek benne, hogy mire a megfelelő operációs rendszerek és alkalmazások elkészülnek, mi is ott leszünk" -- közölte Otellini.

Az Intel elnöke nem adott meg időpontot arra nézve, hogy mikor várhatóak a vállalattól az első 64 bites asztali processzorok. Amint az ismert, a 64 bites felépítésnek köszönhetően gyorsulhat a multimédiás alkalmazások, a játékok, valamint a nagy adatmennyiséggel dolgozó alkalmazások, például a titkosítási rutinok futása, illetve a számítógép képes 4 Gbyte-nál nagyobb memória közvetlen címzésére.

Otellini szerint a felhasználók egyelőre aligha vásárolnának többezer dollárért 4 Gbyte-nál több memóriát egy 699 dolláros számítógépbe. Idővel azonban, ahogy a szoftverek egyre bonyolultabbak lesznek és a memória ára is csökken, a 4 Gbyte-os határ könnyen áttörhető. "Amikor 16 bitről 32 bitre váltottunk, az alkalmazások memória-igénye növekedett, a memória ára pedig idővel csökkent" -- mondta Otellini.

Szakértők úgy vélik, az Intel alighanem az AMD által is alkalmazott megoldást választja, azaz 32 bites processzorait látja el valamiféle 64 bites kiegészítéssel. Amint az ismert, az AMD tavaly szeptemberben mutatta be Athlon 64 chipjét, amely gyakorlatilag egy 64 bites kiegészítésekkel ellátott 32 bites processzor.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról