:

Szerző: Bodnár Ádám

2004. január 29. 13:35

Az IBM egyesíti szervergyártó és chipgyártó részlegeit

Az IBM hamarosan bejelenti, hogy egyesíti félvezetőgyártó és szervergyártó üzletágait -- értesült a CNET.

Az IBM hamarosan bejelenti, hogy egyesíti félvezetőgyártó és szervergyártó üzletágait -- értesült a CNET.

A Systems Group és a Technology Group házasságából születő divíziót Systems and Technology Groupnak fogják hívni és a jelenleg még különálló részlegek vezetői -- Bill Zeitler és John Kelly -- irányítják majd. A lépés célja, hogy a processzorokat fejlesztő mérnökök és a szerverek tervezői szorosabban együttműködhessenek. Az átszervezés nem jár elbocsátásokkal. Az IBM egyelőre nem kommentálta az információt.

Az IBM szervercsaládja jelenleg négy termékvonalat tartalmaz: az Intel-alapú eServer xSeriest, a UNIX-ot futtató eServer pSeriest, a mainframe-osztályú eServer zSeriest, valamint a korábban AS/400 néven ismert eServer iSeriest. A négy különféle szervercsaládot fejlesztő részlegeket 2000-ben egyesítette az IBM, majd 2003-ban a divízió része lett a tárolóeszközöket gyártó üzletág, így alakult ki a Systems Group mai formája.

Az IBM Systems Groupnak mintegy 13 ezer, a Technology Groupnak 17 ezer alkalmazottja van. A Technology Group részeként a félvezetőgyártó részleg az IBM termékekben felhasznált chipeken kívül szerződéses beszállítója többek között az Apple, Sony, Microsoft, Qualcomm, Xilinx, NVIDIA, VIA Technologies vállalatoknak.

Amint az ismert, a Technology Group az utóbbi időben rendre veszteségeket halmozott fel. A divízió része volt a merevlemez-gyártó üzletág, amelyet a Hitachi vásárolt meg az IBM-től. A legutóbbi negyedévben a Technology Group 34 millió dollár veszteséget ért el, de az IBM vezetői szerint az idén már bizonyosan nyereséges lesz.

Szakértők szerint a Systems Group és a Technology Group egyesítése aggodalmakat kelthet a félvezetőgyártó üzletág ügyfelei körében. A megbízók esetleg attól tarthatnak, hogy az IBM rendkívül modern East Fishkill-i chipgyártó üzemében az IBM saját termékeié lenne az elsőbbség és leszűkülne a rendelkezésre álló szabad gyártókapacitás.

"Az ügyfelek aligha látják szívesen, hogy a termékeik gyártása késedelmet szenved, mert a Power processzoroké az elsőbbség" -- mondta Jonathan Eunice, az Illuminata elemzője., aki attól tart, hogy az egyesült részleg túl nagy lesz, túl sok eltérő termékkel és túl sok különféle érdekkel.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 19:38

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.