Szerző: Bodnár Ádám

2004. január 29. 11:31

A negyedik negyedévben 25 százalékkal nőtt a szerverpiac

2003 negyedik negyedévében 25 százalékkal növekedett az eladott szerverek száma -- jelentette be a Gartner Dataquest.

2003 negyedik negyedévében 25 százalékkal növekedett az eladott szerverek száma -- jelentette be a Gartner Dataquest.

A vizsgált időszakban világszerte 1,59 millió számítógép talált gazdára, míg 2002 legutolsó negyedévében 1,28 millió. A Gartner adatai szerint az 1,59 millió eladott szerverből 1,45 millió épült az Intel vagy az AMD 32 bites processzorára. Éves szinten a piac 20 százalékkal nőtt.

A leszállított gépek számát tekintve a negyedik negyedévben a HP volt az első számú gyártó, a vállalat 462 ezer szervert adott el, a második helyzett Dell 319 ezret, az IBM 274 ezret, a negyedik helyezett Sun Microsystems pedig 84 ezret értékesített. A négy legnagyobb gyártó adta az összes eladott gép 71 százalékát.

Amennyiben a megelőző év azonos időszakához képest számított növekedést vesszük figyelembe, a legnagyobb előrelépés (39%) az IBM-é, a Sun 33 százalékkal, a Dell 30 százalékkal, a HP pedig 21 százalékkal növelte eladásait.

A szerverpiac az elmúlt években csak gyengén növekedett. A leszállított gépek száma ugyan folyamatosan emelkedett, azonban az árverseny miatt a gyártók bevétele csökkent. A Gartner ez alkalommal nem tett közzé forgalmi adatokat.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról