Szerző: Ady Krisztián

2004. január 28. 18:12

A Mydoom az eddig ismert legagresszívebb vírus

[Szezám] A McAfee Security szakembereinek értékelése szerint a Mydoom féreg az elmúlt egy nap alatt a világ internetre kötött számítógépeinek több mint 17 százalékát fertőzte meg. Ezzel a szakértők szerint a Mydoom az eddig ismert legagresszívebb vírus.

[Szezám] A McAfee Security szakembereinek értékelése szerint a Mydoom féreg az elmúlt egy nap alatt a világ internetre kötött számítógépeinek több mint 17 százalékát fertőzte meg. Ezzel a szakértők szerint a Mydoom az eddig ismert legagresszívebb vírus.

A McAfee Security AVERT kutatócsoportja által január 26-án felismert Mydoom a leggyorsabban terjedő levelező programféreg, amely valaha is kijutott az internetre. Már felbukkanásának napján is nagyobb aktivitást mutatott mint a Sobig, és a legelső órában percenként ezernél több példányban érkeztek a fertőzést hordozó levelek az egyik McAfee IntruShield felhasználó szerverére.

A levélforgalomból minden tizedik levél Mydoom fertőzést hordozott, ami hatalmas szám a Sobighoz képest, mely "fénykorában" csak minden 17-ik elektronikus levélben volt megtalálható. Jelenleg világszerte gépek milliói hordozzák a fertőzést és ennek következtében több tízmilliónyi Mydoom férget rejtő levél indult útnak, s e szám várhatóan akár százmillió fölé is emelkedhet.

A Mydoom a fertőzött gépeken összegyűjtött email címekre továbbíthatatlan üzeneteket is küld és az így keletkező hibaüzenetekkel további tetemes levélforgalmat generál. A McAfee Security szakemberei kiemelik, hogy A McAfee IntruShield "ismeretlenül", azaz a vírus úgynevezett szignatúrájának frissítése nélkül is képes volt megállítani percenként ezernél több beérkező fertőzött email üzenetet.

Jelenleg a kontinensek közül Ausztrália a legfertőzöttebb, ahol minden harmadik vizsgált gép megkapta a Mydoom fertőzést. Észak-Amerikában a fertőzöttségi arány 18 százalékos, Európában 21 százalékos, míg Ázsiában "csupán" 8 százalékos. Ez utóbbit a szakemberek azzal magyarázzák, hogy ott a használók nagy többsége nem angol anyanyelvű, ezért kevésbé hajlamosak rákattintani az angol nyelvű gyanús állományokra.

2021. október 25-én 8 alkalmas, 24 órás online képzést indít a HWSW, mely a világ legnagyobb felhős platformjába nyújt alapos bevezetést, gyakorlatorientált keretek kötött.

a címlapról

feketelista

9

Tovább bombázzák a Honort

2021. október 15. 13:33

Republikánus képviselők szerint a gyártót egyértelműen feketelistára kell tenni.

Hirdetés

Ráléptünk a gázra!

2021. október 18. 00:23

Dübörög a HWSW free! meetupsorozat, októberben modern webfejlesztés és CI/CD témákkal jövünk, de indulnak új online képzéseink is, melyek az AWS, a Kubernetes security, és a microservice architektúra alapjaiba nyújtanak betekintést.