Szerző: Bodnár Ádám

2004. január 28. 13:54

Vidéken is fizethető mobiltelefonon keresztül a parkolási díj

A Budapesten 12 ezer parkolóhelyen nagy sikert aratott ParkTel mobiltelefonos parkolási rendszer mától további 8 városban -- Ajka, Baja, Balatonfüred, Eger (2004 tavaszától), Keszthely, Nagykanizsa, Tapolca és Veszprém -- használható.

A Budapesten 12 ezer parkolóhelyen nagy sikert aratott ParkTel mobiltelefonos parkolási rendszer mától további 8 városban -- Ajka, Baja, Balatonfüred, Eger (2004 tavaszától), Keszthely, Nagykanizsa, Tapolca és Veszprém -- használható.

A mobiltelefonos parkoláshoz nem kell aprót keresgélni, vagy hidegben elsétálni az parkolóautómatáig és fizetni. Megállás után mindössze egy ingyenes mobilhívásra van szükség , ezzel elindul a díj számlázása. Távozáskor egy újabb csörrenés, és a rendszer automatikusan levonja a parkolás díját az autós ParkTel kártyájáról. Az autósoknak elég bármely parkolási társaságnál regisztrálni, és a befizetett egyenleget mindegyik ParkTel-rendszerben működő városban felhasználhatják.

Az autósok egyszerűen, többletköltség nélkül vehetik igénybe a mobiltelefonos díjfizető rendszert, tehát a parkolás nem kerül többe, mint a hagyományos fizetés esetében és ami talán még fontosabb, hogy az autósoknak csak annyi időre (percre) kell díjat fizetniük, amennyi ideig ténylegesen parkoltak. Ezentúl tehát nem okoz fejfájást, ha a parkolás a tervezettnél elöbb fejeződik be, vagy esetleg tovább tart.

A ParkTel-rendszer hazai termék, kifejlesztését az i-Cell Kft. végezte a Budapesti Önkormányzati Parkolási Kft. szakmai támogatásával. Az Európai Parkolási Szövetség a parkolásszervezés területén legmagasabb európai szakmai elismerést itélte meg 2003-ban a ParkTel rendszernek. A díjat a hazai fejlesztők 19 ország pályázói közül nyertek el.

A városvezetők nyitott szemléletét jelzi, hogy -- figyelembe véve a modern fizetési megoldásokat és az autósok igényeit -- élenjárnak az Európa szerte újdonságnak számító legkorszerűbb mobil technológia bevezetésében. Az új városok csatlakozásával, országszerete további közel 7,000 parkolóhellyel bővült a mobiltelefonnal fizethető parkolóhelyek száma. A parkolási társaságok autósbarát megoldást kerestek, ugyanakkor célul tűzték ki a parkolásért nem fizető autósok számának csökkentését, vagyis a fizetési hajlandóság javulását várják a rendszertől.

A szolgáltatást bárki használhatja, aki rendelkezik mobiltelefonszámmal, és előzetesen regisztráltatja magát a parkolási társaság ügyfélszolgálatán vagy a www.parktel.hu weboldalon.

A kraftie a HWSW IT-karrierrel foglalkozó, immár sok tízezer IT szakembert mozgató meetup- és podcast-sorozata. Mostantól pedig már egy hírlevél is! Iratkozz fel Te is, ha szeretnél heti egyszer egy rövid, de értékes karrierfókuszú tartalmat kapni.

a címlapról