Szerző: Bodnár Ádám

2004. január 28. 13:31

A negyedik negyedévben az ATI piaci részesedésben megelőzte az NVIDIA-t

Csökkent az NVIDIA részvényeinek árfolyama azután, hogy a Goldman Sachs megkérdőjelezte, vajon a vállalat képes lesz-e elérni pénzügyi célkitűzéseit. A Mercury Research adatai azt mutatják, hogy az NVIDIA a negyedik naptári negyedévben piaci részesedést veszített

Csökkent az NVIDIA részvényeinek árfolyama azután, hogy a Goldman Sachs megkérdőjelezte, vajon a vállalat képes lesz-e elérni pénzügyi célkitűzéseit. A Mercury Research adatai azt mutatják, hogy az NVIDIA a negyedik naptári negyedévben piaci részesedést veszített és legnagyobb vetélytársa, az ATI Technologies megelőzte.

A Mercury Research adati szerint a negyedik negyedévben a grafikus chipek legnagyobb gyártója az Intel volt, az integrált videovezérlőt tartalmazó chipkészletek révén a vállalat 31,7 százalékos részesedést szerzett és megtartotta vezető pozícióját annak ellenére, hogy részesedésre 3,2 százalékponttal csökkent. Az ATI részesedése 22 százalékról 24,9 százalékra nőtt, eközben az NVIDIA-é 25-ről 24,7 százalékra csökkent.

A Goldman Sachs jelentése kiemeli, hogy az NVIDIA elsősorban az asztali gépekbe tervezett önálló grafikus chipek piacán vesztett részesedést az ATI ellenében, azonban itt még jelentősen megelőzi versenytársát, a harmadik negyedévben a két vállalat között majd' 20 százalékpont különbség volt az NVIDIA javára.

"Az ATI piaci részesedésben előbb-utóbb utoléri az NVIDIA-t, hiszen termékeinek teljesítménye ma már nem rosszabb, ráadásul az utóbbi időben számos jelentős partneri megállapodást kötött többek között az Asustekkel" -- áll Andrew Root elemző jelentésében. Noha Root nem változtatott az NVIDIA forgalmával és nyereségével kapcsolatos várakozásain, rámutatott, hogy gondok lehetnek a cég körül.

"Véleményünk szerint az első és második pénzügyi negyedévre nézve további aggodalomra adhat okot a noteszgépek piacán elért részesedés" -- írja Root. A Mercury Research adatai szerint a tavalyi negyedik negyedév során az NVIDIA ebben a szegmensben 1 százaléknál kevesebb részesedést vesztett, noha szakértők arra számítottak, hogy növeli piaci befolyását.

A jelenleg is tartó, januárban véget érő negyedik negyedévben az elemzők átlagosan 482 millió dolláros forgalom mellett részvényenként 11 cent nyereségre számítanak. Éves szinten a szakértők 1,83 milliárd dollár bevételt és részvényenként 47 cent profitot várnak.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról