Szerző: Bodnár Ádám

2004. január 28. 12:45

Bill Gates szerint a Windows biztonságosabb a versenytársaknál

HIRDETÉS

Bill Gates
Bill Gates
Bill Gates egy szoftverfejlesztők számára rendezett londoni konferencián a biztonság jelentőségéről és a vírustámadások elleni védekezés lehetőségeiről beszélt. A Microsoft igazgatótanácsának elnöke úgy véli, a Windows biztonságos operációs rendszer, versenytársait, például az Apple Mac OS-t és a Linuxot azért is fenyegeti kevesebb veszély, mert nem olyan elterjedtek.

"Elég veszélyes azt mondani egy rendszerre, hogy biztonságos, csak azért, mert senki nem támadja" -- mondta Gates, aki szerint a Windows frissítéseit rendszeresen és időben telepítő felhasználók nem voltak kitéve a fertőzések veszélyeinek. Gates úgy véli, a vírusok arra kényszerítik a Microsoftot, hogy egyre biztonságosabbá tegye a Windowst.

A legnagyobb problémát a frissítések okozzák -- imerte el Gates. "Akinek a vírusjárványok idején a rendszere friss volt, nem fertőződött meg. Azonban a felhasználóknak csak 20 százaléka tartozik ezek közé, ezek szerint nem tettünk meg mindent" -- mondta a Microsoft vezetője, aki bevallotta, hogy a frissítőcsomagok túl nagyok és rendszertelen időközönként jelennek meg.

Gates szerint "gyakorlatilag minden" Microsoft-ügyfél automatikus frissítést használ, de korábban még ez is problémás volt. Tavaly augusztusban számos felhasználó gépe kapott vírust, mert a Windows Update szolgáltatás hibája miatt tévesen azt hitték, védettek az MSBlast ellen.

Chris Anderson, a Longhornon dolgozó szoftvermérnökök egyike rámutatott a frissítések egyik hibájára, elmondása szerint a vírusok írói ma már nem keresnek biztonsági réseket, hanem megvárják egy patch megjelenését és ezt a hibát használják ki abban bízva, hogy a felhasználók egy része előbb kapja meg a vírust, mint ahogy feltelepíti a javítást. "Célunk, hogy a frissítések megjelenésük után órákkal a felhasználók gépén legyenek" -- mondta Anderson.

a címlapról

emberhiány

1

Megszűnik a Firefox Send és Notes

2020. szeptember 18. 10:32

A Mozillának a nyári leépítések után nem maradt erőforrása a szolgáltatások fenntartására.