Szerző: Rátonyi Gábor Tamás

2004. január 27. 19:01

Hetvenmilliós bírságot rótt ki a Matávra a GVH árprés miatt

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) versenytanácsa a mai napon meghozott határozatában megállapította, hogy a Magyar Távközlési Rt. visszaélt gazdasági erőfölényével, amikor 2002. február és 2002. július közötti időszakban összekapcsolási szolgáltatásainak árait és távbeszélő szolgáltatás csomagjainak díjait egymáshoz képest úgy állapította meg, hogy az alkalmas volt az új piacralépés akadályozására. A versenytanács ezért 70 millió forint bírságot szabott ki.

[HWSW] A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) versenytanácsa a mai napon meghozott határozatában megállapította, hogy a Magyar Távközlési Rt. visszaélt gazdasági erőfölényével, amikor 2002. február és 2002. július közötti időszakban összekapcsolási szolgáltatásainak árait és távbeszélő szolgáltatás csomagjainak díjait egymáshoz képest úgy állapította meg, hogy az alkalmas volt az új piacralépés akadályozására. A versenytanács ezért 70 millió forint bírságot szabott ki.

A GVH a Matáv összekapcsolási szerződésének jóváhagyása előtti időszakot vizsgálta, azon belül azokat az árakat, melyeket nagykereskedelmi ajánlatában tüntetett fel a távközlési vállalat. A versenyhivatal indoklásában leszögezte, hogy a nagykereskedelmi árak megállapítása lehetetlenné tette a kiskereskedelmi szolgáltatás nyereségessé tételét, a Matáv gyakorlatilag árprést alkalmazott.

Feltűnt a GVH-nak az is, hogy a Matáv összekapcsolási szerződésének (melyet már a Hírközlési Döntőbizottság elvárásainak megfelelően állított össze a szolgáltató) érvénybe lépésekor ezek a nagykereskedelmi árak jelentős mértékben csökkentek.

Dr. Hermány Csaba, a Matáv távközlésjogi osztályának vezetője lapunk kérdésére elmondta: a határozat kézhezvételéig nem kommentálják annak tartalmát, s nem is dőlt még el, hogy fellebbeznek-e a versenybírósági ítélettel szemben.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról