:

Szerző: Bodnár Ádám

2004. január 27. 13:22

Távozik az America Online-tól Justin Frankel, a Winamp programozója

Justin Frankel
Justin Frankel
Távozik az America Online-tól Justin Frankel, a Winamp programozója. A 25 éves fiatalember elmondása szerint a Winamp 5 befejezése után elérkezettnek látta az időt arra, hogy távozzon a cégtől, ahová 1999-ben került, amikor az AOL 100 millió dollárért megvásárolta a Nullsoftot, a Winamp fejlesztőjét.

Az AOL kötelékében Frankel gyakran került összetűzésbe a vállalat vezetőivel és rendkívül ellentmondásos időszakként emlegeti a cégnél töltött éveket. "Gyűlölettel és szeretettel teli kapcsolat volt" -- emlékszik vissza Frankel. "Szerettem a barátaimmal érdekes dolgokon munkálkodni, sok időt töltöttünk együtt. A gyűlölet onnan fakad, hogy nap mint nap meg kellett küzdeni egy amerikai nagyvállalattal."

A Nullsoft viszonylag önálló volt az AOL-on belül, mint a vállalat egyik fejlesztőrészlege. Ez a csapat készítette el a Winamp lejátszót, valamint az America Online szélessávú internetes rádióadásainak alapjául szolgáló Ultravox technológiát.

Frankel és az AOL első komoly összecsapására már 2000-ben sor került, amikor a fiatal programozó elkészítette a Gnutella fájlcserélő szoftvert. Az America Online épp akkor vásárolta fel a zenekiadóval is rendelkező Time Warnert és a vállalat vezetői szigorúan megtiltották a Gnutella megjelentetését. Ekkorra azonban a szoftver már kiszivárgott, több ezren töltötték le és a fájlcserélő hálózat a Napster megszűnése után az egyik legnépszerűbb szolgáltatás lett a maga nemében. A Time Warner azóta a kedvezőtlen pénzügyi eredményekre hivatkozva eladta a Warner Music Groupot.

2003 májusában Frankel új szoftverrel állt elő, amely lehetővé tette a felhasználók számára saját peer-to-peer hálózat létrehozását, amelyen át fájlokat cserélhettek és azonnali üzeneteket küldhettek egymásnak. Az AOL természetesen eltávolíttatta a Nullsoft oldaláról a Waste névre keresztelt programot. Frankel ekkor távozással fenyegetőzött, azonban végül beleegyezett, hogy a Winamp 5 befejezéséig még a cégnél marad.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 01:17

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.