Szerző: Budai Péter

2004. január 27. 11:44

A Microsoft levédetné XML dokumentumainak formátumát

A Microsoft szabadalmaztatni kívánja az Office programcsomag XML-alapú technológiáinak egy részét, ami lényegesen nehezebb helyzetbe hozhatja a konkurens, irodai alkalmazásokat tartalmazó csomagok fejlesztőit.

A Microsoft szabadalmaztatni kívánja az Office programcsomag XML-alapú technológiáinak egy részét, ami lényegesen nehezebb helyzetbe hozhatja a konkurens, irodai alkalmazásokat tartalmazó csomagok fejlesztőit.

Az Új-Zélandon és az Európai Unióban is benyújtott szabadalom korlátozná a szövegszerkesztő alkalmazások által generált XML alapú dokumentumok elérését, oly módon, hogy csak az a szövegszerkesztő olvashatná vissza, illetve módosíthatná az XML-ben (eXtensible Markup Language) tárolt adatokat, amely létrehozta azt.

Érdekes módon az Egyesült Államokban ettől eltérő szabványt nyújtott be a Microsoft: az amerikai változat nem arra fekteti a hangsúlyt, hogy mely alkalmazások érhetik el az XML dokumentumot, sokkal inkább a hozzáférés konkrét módszere a központi témája.

Az XML-re épülő szolgáltatások a Microsoft Office 2003 azon újdonságai, amelyek folyamatosan kiemelt szerepet játszanak a Microsoft értékesítési kampányában. Egy XML-ben elmentett dokumentum hatékonyan tárolható adatbázisban, de akár automatikusan is frissíthető egy adatbázis tartalma XML dokumentumok segítségével. A Word arra is alkalmassá vált az XML segítségével, hogy XML webszolgáltatások visszatérési értékeit dokumentumként jelenítse meg, megadott formázási sémák segítségével, ami például a CRM megoldásoknál jelent nagy könnyebbséget.

Ugyan a Microsoft az Office forráskódját és XML sémáit már részben elérhetővé tette, és ezt a folyamatot a jövőben is folytatni kívánja, a szabványok benyújtásának hatására fejlesztők ezrei számára válnának elérhetetlenné az Office lényeges tulajdonságai.

Ez a lépés azt eredményezheti, hogy a Microsoft alkalmazásain kívül csak azok a szoftverek menthetnek vagy nyithatnak meg Microsoft XML dokumentumokat, amik ehhez licenccel rendelkeznek.

Az OpenOffice jelenleg képes XML dokumentumok használatára, azonban a Microsoft formátumától eltérő sémát használ, és emiatt nem esik a szabvány hatálya alá.

Érezhető, hogy a Microsoft egyre jobban korlátozza az általa létrehozott technológiák felhasználását, mint ahogy azt a FAT fájlrendszer és a ClearType esetében is tette, amelyek szintén a cég bejegyzett szabványai.

2021. október 25-én 8 alkalmas, 24 órás online képzést indít a HWSW, mely a világ legnagyobb felhős platformjába nyújt alapos bevezetést, gyakorlatorientált keretek kötött.

a címlapról

feketelista

9

Tovább bombázzák a Honort

2021. október 15. 13:33

Republikánus képviselők szerint a gyártót egyértelműen feketelistára kell tenni.

Hirdetés

Ráléptünk a gázra!

2021. október 18. 01:17

Dübörög a HWSW free! meetupsorozat, októberben modern webfejlesztés és CI/CD témákkal jövünk, de indulnak új online képzéseink is, melyek az AWS, a Kubernetes security, és a microservice architektúra alapjaiba nyújtanak betekintést.