:

Szerző: Rátonyi Gábor Tamás

2004. január 23. 16:13

Tavalyi spamstatisztikák: nő a hazai kéretlen levelek aránya

A filter:max , a magyar anti-spam cég felmérést készített a hazai spamhelyzetről, és értekelte a nemzetközi trendeket, különös tekintettel az év végén elfogadott európai uniós és amerikai törvényekre. A vizsgálat legfontosabb megállapítása: a külföldi 74 százalékos növekedést is felülmúlta a hazai spamek 330 százalékos emelkedése, és a helyzet drasztikus romlása várható.

[HWSW] A filter:max, a magyar anti-spam cég felmérést készített a hazai spamhelyzetről, és értekelte a nemzetközi trendeket, különös tekintettel az év végén elfogadott európai uniós és amerikai törvényekre. A vizsgálat legfontosabb megállapítása: a külföldi 74 százalékos növekedést is felülmúlta a hazai spamek 330 százalékos emelkedése, és a helyzet drasztikus romlása várható.

A filter:max által Magyarországon képviselt SurfControl és MessageLabs cégek statisztikáiból elemzést végzett a spamek külföldi trendjeit illetően, illetve összefoglalta hazai tapasztalatait. A kutatásban a filter:max kíváncsi volt arra is, milyen hatással voltak a spammerek ügyködésére az elmúlt hónapokban életbe léptetett jogi szabályozások.

A vizsgálat eredményeképpen leszögezhetjük: 2003 a spam éve volt. A MessageLabs statisztikái szerint -- melyet 7500 céges ügyfele napi mintegy 25 millió e-mailje alapján készít --, míg 2002-ben minden 22 e-mailből 2 volt spam, addig 2003-ban átlagosan minden 5 e-mailből 2 terhelte feleslegesen a postaládáinkat. Ez 74 százalékos növekedést jelent egy év alatt.

2003 májusa fordulópontot jelentett: ekkor lépte át az 50 százalékot a spamek aránya, tehát két értékes információt tartalmazó e-mailre jutott egy kéretlen levél. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy az e-mailek kezelésére használt infrastruktúrát 50 százalékkal nagyobbra kell méretezni, amit az internethasználók például az előfizetési díjak emelésén keresztül érzékelhetik, míg a vállalatok az e-mail szerverek, biztonsági mentési eszközök méretén –- és így drágulásán -- mérhetik le. Míg a MessageLabs tavalyelőtt év végén másodpercenként csak két spamet állított meg, addig ez a szám 2003 végére 27-re növekedett.

Hazai viszonylatban a filter:max statisztikái alapján kijelenthetjük: a spammerek aktivitása tekintetében leköröztük a világot. Míg 2002 végén az átlagos magyar felhasználó postaládájában 100 levélből mindössze 3-4 volt spam, addig ez a szám az elmúlt év decemberére 10-re nőtt. A legrosszabbul a filter:max azon ügyfele járt, amelynek a teljes e-mail forgalmából 55 százalékot a kéretlen levelek tettek ki. A spamek arányának növekedése tehát 330 százalékos egy év alatt, és nyugati arányokhoz való "felzárkózás" ezen a területen fokozottan várható.

Az év végén mind az EU-ban, mind az Egyesült Államokban új törvényekkel próbálják a spammereket más elfoglaltság keresésére ösztönözni. Az eddigi tapasztalatok azt mutatják, a jog eszköze önmagában kevés, a jogszabály-alkotók és a technikai megoldást nyújtók erősebb összefogására van szükség. A karácsonyi roham során a spamek aránya minden eddigi rekordot megdöntött, és az év legvégére is csak azért esett vissza, hogy 2004-ben új erőre kapjon. A vállalatok nem számíthatnak mástól a megoldásra: a romló helyzetre a saját lehetőségeikhez mérten technikai eszközökkel kell felkészülniük.

2003-ban váltak végérvényesen egyeduralkodóvá a spamben terjedő vírusok. A MessageLabs történetében a Sobig.F volt az első, melyből 24 órán belül egymillió példányt állított meg. A "csúcson" minden 17 e-mailből 1 a Sobig.F-et tartalmazta, a vírusból eddig összesen 32 milliót kaptak el. 2003 decemberben minden 158 e-mailből 1 tartalmazott vírust.

Mivel a vírusok 99 százaléka e-mailben érkezik, a vállalatoknak mindenképpen javasolt legalább átjáró-szintű, vagy még inkább internet-szintű vírusszűrést kialakítaniuk. Utóbbi megoldással még azelőtt megállíthatóak a vírusok és a spamek, hogy azok elérnék a vállalati hálózatot, így a fenyegetés még a távolban megszűnik.

Spamek tekintetében a jogszabályi változások ellenére növekedést várnak a szakértők. A MessageLabs várakozása szerint a tavaly évvégi 50 százalékról 2004 áprilisára akár a 70 százalékot is elérheti a spamek aránya. A kéretlen e-mailek tartalma is változik: míg korábban főképp termékeket kínáltak, egyre gyakoribb lesz az átejtő, márkahamisító spam, melyben adatokat próbálnak kicsalni a felhasználóktól. Erre tavaly külföldön a PayPal, hazánkban az Inter-Európa Bank ügyfeleit átverni szándékozó kéretlen levél volt a legismertebb példa. A védekezés útja itt is a spamek bejutásának a megakadályozása, illetve az e-mailek és a web-forgalom komplett tartalom szerinti szűrése.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 24. 20:00

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.