:

Szerző: Bodnár Ádám

2004. január 22. 14:47

A felvásárlásoknak köszönhetően nőtt az EMC bevétele és profitja

Joseph M. Tucci
Joseph Tucci
Az adattárolási eszközöket gyártó EMC bejelentette, hogy nyereséget ért el a negyedik negyedévben, ami elsősorban a felvásárolt vállalatok eredményének köszönhető. A negyedik negyedévben az EMC 1,86 milliárd dolláros forgalom mellett 220,1 millió dollár, azaz részvényenként 9 cent profitot könyvelt el, míg egy évvel korábban 1,49 milliárd dolláros bevételről és 63,9 millió dollár, részvényenként 3 cent veszteségről számolt be.

A vállalat forgalma megfelelt a korábban megemelt várakozásoknak. December elején az EMC bejelentette, hogy a felvásárlások miatt a negyedéves forgalma várhatóan 1,8-1,83 milliárd dollár között alakul. A vállalat az utóbbi időben számos szoftvercéget vásárolt fel, amelyek termékei lényegesen nagyobb haszonnal értékesíthetők, mint az adattárolási hardverek.

Az EMC decemberben jelentette be a VMware felvásrlását, a 625 millió dollár értékű készpénzes tranzakció az idén januárban zárult le. A VMware szerver-virtualizációs szoftvereket kínál. Joe Tucci, az EMC elnök-vezérigazgatója úgy véli, hogy a tárolóeszközök és a szerverek virtualizációját az ügyfelek rendszerint egyszerre hajtják végre, ezért a VMware a jövőben központi szerepet játszik az EMC stratégiájában, segíti ügyfeleit a költségeik csökkentésében, valamint a műveletek egyszerűbbé tételében azáltal, hogy a heterogén IT infrastruktúrában virtualizációs technikák alkalmazásával egyetlen közös tárolási és informatikai erőforrást hoz létre.

Októberben az EMC a Documentum felvásárlásáról számolt be. A mintegy 1,7 milliárd dollár értékű részvéncserés ügylet révén az EMC tulajdonába kerülő cég vállalati tartalomkezelő rendszereket fejleszt. A megállapodás szerint a Documentum az EMC szoftverrészlegeként üzemel tovább és továbbra is pleasantoni (California, USA) központjában működik. Az EMC részlegeként működő szervezet vezetője Dave DeWalt, a Documentum korábbi elnök-vezérigazgatója lett.

Az EMC július elején jelentette be, hogy 1,3 milliárd dollárért megvásárolja a Legato Systems vállalatot, az adattárolási szoftverek egyik vezető gyártóját. Az EMC a Legato felvásárlásával egy 500 főt foglalkoztató, világszerte 31 ezer ügyféllel rendelkező szoftvercég birtokába jutott, amely részesedését tekintve a harmadik szereplő a backup alkalmazások piacán, amelyet a Veritas vezet az IBM előtt.

A tavalyi pénzügyi évben az EMC a megelőző évnél 15 százalékkal magasabb, 6,24 milliárd dolláros forgalmat ért el, a nettó nyereség 496 millió dollár, azaz részvényenként 22 cent volt. A megelőző évben a vállalat 119 millió dollár, részvényenként 5 cent nettó veszteséget volt kénytelen elkönyvelni.

A jelenleg is tartó első negyedévben az EMC 1,8-1,835 milliárd dolláros bevételre és részvényenként 6 cent nettó nyereségre számít, amely nem tartalmazza a VMware felvásárlásával kapcsolatos, részvényenként 1 centes egyszeri költséget. A 2004-es pénzügyi évre az EMC 25 százalékkal növekedő és 7,8 milliárd dollárt meghaladó bevételt vár.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 22:35

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.