:

Szerző: Bodnár Ádám

2004. január 22. 12:55

Rendkívül erős negyedik negyedévet zárt a Nokia

Jorma Ollila
Jorma Ollila
A világ legnagyobb mobiltelefon-gyártója, a finn Nokia rendkívül erős negyedik negyedéves és éves eredményekről számolt be. A vállalat közölte, hogy az év végén mind a mobilelefonok, mind pedig a hálózati eszközök iránt erősödött a kereslet. A Nokia a jelenleg is tartó negyedévre további növekedést vár.

A Nokia negyedik negyedéves forgalma 1 százalékkal 8,78 milliárd euróra csökkent, azonban változatlan árfolyamokat figyelembe véve a bevétel 8 százalékkal nőtt. A negyedéves nettó eredménye 1,16 milliárd eurót, azaz részvényenként 25 eurocentet tett ki, szemben a megelőző év azonos időszakában elért 1,04 milliárd euróval, azaz részvényenként 22 eurocenttel.

A mobiltelefonos részleg bevétele 4 százalékkal 7 milliárd euróra emelkedett, a divízió 20 százalékkal 55,3 millióra növelte az értékesített mobiltelefonok számát. A Nokia saját becslései szerint a negyedik negyedévben világszerte 145 millió mobiltelefon talált gazdára, így a finn cég piaci részesedése 38 százalék volt. A vállalat által a negyedik megyedév során leszállított készülékek több mint fele színes kijelzővel rendelkezett. A Nokia Mobile Phones üzemi eredménye 1,70 milliárd euró volt, egy évvel korábban 1,64 milliárd eurót tett ki.

Figyelemre méltó, hogy a mobiltelefonos hálózati berendezéseket gyártó Nokia Networks 18 százalékkal 1,7 milliárd euróra csökkentek, de még így is meghaladták a vállalat várakozásait. A Nokia Networks a negyedév során 41 millió euró üzemi eredményt ér el, szemben az előző év negyedik negyedévében elkönyvelt 82 millió eurós veszteséggel.

A teljes pénzügyi évben a Nokia bevétele 2 százalékkal 29,45 milliárd euróra csökkent, azonban változatlan árfolyamokat figyelembe véve 7 százalékkal emelkedett. A vállalat nettó eredménye 3,59 milliárd eurót, azaz részvényenként 75 eurocentet tett ki. A 2002-es évben a Nokia 30,01 milliárd euró bevételt és 3,38 milliárd euró, azaz részvényenként 71 eurocent nettó eredményt könyvelt el.

"2003 rekordév volt a mobiltelefonok piacán és a Nokia Mobile Phone számára is" -- mondta Jorma Ollila, a Nokia elnök-vezérigazgatója. "Előzetes becsléseink szerint a piac 16 százalékkal 471 millió darabra növekedett, a negyedik negyedévben 145 millió darabot tett ki. A Nokia Mobile Phones rekorderedményt ért el, de bevétele és az eladott mobiltelefonok száma is sosem látott nagyságot ért el. A piaci részesedésünket 38 százalék fölé tudtuk növelni. Rendkívüli bizakodásra ad okot, hogy a hálózati berendezésekkel foglalkozó Nokia Networks üzletág a negyedik negyedévben 12 százalékos pro forma üzemi haszonrést tudott felmutatni. Az év végén már érezhetőek voltak az infrastruktúra-piac fellendülésére utaló jelek, a mobiltelefon-szolgáltatók növelték beszerzéseiket."

A jelenleg is tartó és márciusban véget érő negyedévre a Nokia 3-7 százalékos bevétel-növekedést és részvényenként 17-19 eurocentes nyereséget vár.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 13:32

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.