:

Szerző: Ady Krisztián

2004. január 22. 13:46

Az Intel továbbra is kiáll a feltörekvő WiMax mellett

[News.com] Közeledik az első WiMax vezeték nélküli eszközök kereskedelmi bevezetése: a 802.16a szabvány elfogadását követően sosem tapasztalt távolságokra lehet eljuttatni nagy sávszélességgel, vezeték fektetése nélkül az internetet.

[News.com] Közeledik az első WiMax vezeték nélküli eszközök kereskedelmi bevezetése: a 802.16a szabvány elfogadását követően sosem tapasztalt távolságokra lehet eljuttatni nagy sávszélességgel, vezeték fektetése nélkül az internetet.

"A WiMax hatalmas üzlet lesz a következő öt évben, hasonlóan a Wi-Fi elmúlt két évéhez" -- mondta Sean Maloney, az Intel Communications Group vezetője szerdán, a "Wireless Communications Association" konferencián. "Az üvegszálas technológia ideális lehet...de a körülbelül 300 dollár/négyzetláb költségmegtakarítás (San Franciscóban) a vezeték nélküli megoldás felé billenti a mérleg nyelvét."

A 802.16 szabvány aktuális specifikációját 2003. januárjában fogadta el WiMax (Worldwide Interoperability for Microwave Access) Forum, mely mintegy 67 céget tömörít egyetlen szervezetbe. A 802.16a WiMax a 2-11 GHz-es tartományban működik és akár 30 mérföld távolság mellett is képes maximum 70 Mbit/s adatátviteli sebességet biztosítani.

A WiMax főként az xDSL és kábeles hozzáférések alternatívája lehet, mivel a 802.16a vezeték nélküli infrastruktúra fajlagos költsége alacsonyabb, mint a nem ritkán építkezéssel, drága infrastruktúrális fejlesztésekkel járó vezetékes megoldásoké. A WiMax ugyanakkor még távol áll a gyakorlati megvalósítástól, mivel a szabványra épülő chipek még nem érhetőek el.

Az Intel várhatóan az év második felében kezdi meg WiMAX chipjei kereskedelmi szállítását. A vállalat a 802.16d szabványváltozatra épülő chipeket gyárt majd, mely képes lesz közvetlenül az antennákra csatlakozni. Az első WiMax antennák várhatóan 2005 első félévében jelenhetnek meg a házak tetején, erkélyeken.

Az Intel ezzel együtt bejelentette, hogy együttműködik az Airspan Networks, Alvarion, Aperto Networks és Redline Communications telekommunikációs cégekkel, melyek mind Intel chipen alapuló WiMax termékeket dobnak majd piacra.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 07:21

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.