:

Szerző: Bodnár Ádám

2004. január 21. 09:33

Nyereséggel zárta negyedik negyedévét az AMD

Hector Ruiz
Hector Ruiz
A várakozásoknál magasabb forgalommal és nettó nyereséggel zárta negyedik pénzügyi negyedévét az AMD. A vállalat 2001 második negyedéve óta nem tudott pozitív negyedéves mérleget felmutatni.

A december 28-án véget ért negyedévben az AMD 1,2 milliárd dollár bevétel mellett 43,1 millió dollár, azaz részvényenként 12 cent nettó nyereséget ért el. Egy évvel korábban a vállalat 686 millió dollár bevétel mellett 855 millió dollár, azaz részvényenként 2,49 dollár nettó veszteséget volt kénytelen elkönyvelni. A megkérdezett elemzők átlagosan 1,1 milliárd dollár bevételre és részvényenként 4 cent profitra számítottak.

Éves szinten a vállalat 30 százalékkal 3,5 milliárd dollárra növelte bevételét, azonban 274 millió dollár, azaz részvényenként 79 cent nettó veszteséget könyvelt el. Robert Rivet pénzügyi igazgató elmondta, hogy a jelenleg is tartó pénzügyi évben már nyereséges működés várható.

Rivet közölte, hogy a kiváló negyedik negyedéves pénzügyi eredmények oka, hogy a vállalat minden üzletága jelentős növekedést ért el, illetve az AMD minden földrajzi régióban növelte eladásait. A pénzügyi igazgató kiemelte, hogy a vállalat kiemelkedően jól teljesített a fejlődő piacokon és rekordforgalmat bonyolított Latin-Amerikában és Kínában.

Az AMD processzorok értékesítéséből származó negyedéves bevétele 581 millió dollárt tett ki, amely 38 százalékkal magasabb a megelőző év azonos időszakának adatánál. A harmadik negyedévhez képest a processzor-eladások 15 százalékkal nőttek, ami felülmúlta az Intel 12,2 százalékos növekedési ütemét. Hector Ruiz elnök-vezérigazgató szerint ennek az átlagos eladási ár növekedése az oka.

A flash memóriák értékesítéséből származó bevétel 566 millió dollárt tett ki, ami a tavalyi negyedik negyedévhez képest 161 százalékos növekedést jelent. Az AMD saját eredményeibe számítja be a Fujitsuval közösen alapított vegyesvállalat, a flash memóriákat gyártó FASL (Fujitsu AMD Semiconductor Ltd.) eredményeit.

A jelenleg is tartó első negyedévre a cég vezetői nem tettek közzé pontos előrejelzést. Robert Rivet elmondta, hogy a piac szezonalitása miatt a forgalom várhatóan csökkenni fog, de a flash memóriák értékesítéséből származó bevétel továbbra is szinten marad. A Wall Street elemzői 1,01 milliárd dolláros bevételre és részvényenként 2 centes nettó veszteségre számítanak.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 13:20

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.