:

Szerző: Bodnár Ádám

2004. január 20. 18:05

LinuxWorld Expo: az IBM a windowsos, a Microsoft a linuxos és unixos felhasználókat csábítja

A holnap kezdődő LinuxWorld Expo rendezvényen mind a Microsoft, mind az IBM jelen lesz. Előbbi vállalat linuxos és unixos ügyfeleket szeretne rábírni a Windows használatára, utóbbi pedig a Windows-felhasználókat szeretné a Linuxhoz édesgetni.

A holnap kezdődő LinuxWorld Expo rendezvényen mind a Microsoft, mind az IBM jelen lesz. Előbbi vállalat linuxos és unixos ügyfeleket szeretne rábírni a Windows használatára, utóbbi pedig a Windows-felhasználókat szeretné a Linuxhoz édesgetni.

Az IBM "NT-to-Linux" migrációs programja azokra a szervezetekre koncentrál, amelyek még Windows NT operációs rendszert és azon futó szoftvereket használnak. A Microsoft az év végén beszüntetni a Windows NT támogatását, az IBM ezt igyekszik kihasználni azzal, hogy segédeszközöket és oktatási programokat bocsát a vállalatok rendelkezésére annak érdekében, hogy azok az újabb generációs Microsoft szoftverek helyett inkább Linux-alapú megoldásokat válasszanak.

"Világszerte több millióan használnak NT-t, azonban az év végén ennek megszűnik a támogatása. Ha kiszállnak az NT világból, szükségük van segítségre, hogy milyen hardverekre és alkalmazásokra álljanak át" -- mondtaAdam Jollans, az IBM linux stratégiai menedzsere, aki szerint a Linux mellett szólnak a kedvezőbb hardver-költségek is, hiszen a szabad operációs rendszer számos platformon elérhető, az olcsó Intel-alapú gépektől egészen a RISC processzoros rendszerekig, ráadásul ezek együtt is tudnak működni a UNIX rendszerekkel.

"A Linux a felhasználóknak rugalmasságot és biztonságot kínál, miközben egyszerűvé teszi a meglevő Intel-alapú szerverek konszolidációját RISC/UNIX vagy mainframe számítógépeken" -- mondta Jollans. Az IBM szintén a Microsoft ügyfeleit célozza a Move2Lotus kampánnyal, amely a Microsoft Exchange felhasználóknak kínál a Lotus Dominóra való áttéréshez szükséges termékeket és szolgáltatásokat.

A Microsoft szintén a LinuxWorld Expón jelenti be a Windows Services for Unix 3.5 verzióját, amely már támogatja a többszálú Unix-alkalmasásokat és a fürtözést, ráadásul a korábbi 99 dollár helyett immár ingyenesen elérhető. A Windows Services for Unix segítségével Unix alkalmazásokt futtathatók windowsos környezetben, illetve Windows- és Unix-alapú rendszerek integrálhatók. Az Interix technológiának köszönhetően egy rendszeren Windows és Unix alkalmazások egyaránt futtathatók.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 08:14

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.