:

Szerző: Bodnár Ádám

2004. január 14. 16:24

2003 a Wi-Fi robbanás éve volt

2003 rendkívüli év volt a vezeték nélküli hálózati eszközök terjedésének szempontjából -- állítja az In-Stat/MDR piackutató vállalat, amelynek adatai szerint az értékesített hálózati vezérlők (NIC) és hozzáférési pontok (AP) száma 214 százalékkal 22,7 millió darabra növekedett.

2003 rendkívüli év volt a vezeték nélküli hálózati eszközök terjedésének szempontjából -- állítja az In-Stat/MDR piackutató vállalat, amelynek adatai szerint az értékesített hálózati vezérlők (NIC) és hozzáférési pontok (AP) száma 214 százalékkal 22,7 millió darabra növekedett.

A növekedés mozgatója elsősorban a 802.11g szabványra épülő, 54 Mbps elméleti maximális sebességű eszközök megjelenése, valamint ezzel párhuzamosan a 802.11b szabványnak megfelelő, 11 Mbps sebességű eszközök árának gyors csökkenése volt. A robbanáshoz szintén hozzájárult a Wi-Fi adóvevővel felszerelt, főleg az Intel Centrino mobil platformra épülő noteszgépek terjedése.

Az In-Stat/MDR szerint az eszközök árának gyors csökkenése korlátozhatja a forgalom növekedését, bár a berendezések eladási volumenének növekedése olyan gyors, hogy még az árcsökkenésekkel együtt is növekedő forgalomról lehet beszélni. A Wi-Fi hardverek értékesítéséből származó globális forgalom tavaly mintegy 1,7 milliárd dollárt tett ki, ami 140 százalékos növekedés a megelőző évhez képest.

A tavalyi év volt a vezeték nélküli média-adapterek megjelenésének éve is. Ezek a készülékek lehetővé teszik a PC-n tárolt tartalmak -- képek, filmek, zenék -- eljuttatását a szórakoztató-elektronikai berendezésekbe. Az első generációs, 802.11b szabványt használó vezeték nélküli média adapterek után az idén várhatóan egyre több olyan készülék jelenik meg, amelyek a nagyobb sebességet biztosító 802.11g szabványra épülnek.

A tavalyi évben mind a 802.11b, mind a 802.11g szabványú készülékek eladásai meredeken növekedtek, az idén a 802.11g szabványt használó berendezések eladásai meg fogják előzni a régebbi technológiájú termékekét. Ennek oka, hogy a 802.11g eszközök ára rendkívül gyorsan csökken -- állítja az In-Stat/MDR.

A piackutató cég kiemeli, hogy 2003-ban a Wi-Fi eszközök piacán Európa produkálta a leglátványosabb növekedést, ugyanis 2002-ben a globális forgalomnak még csak 9 százalékát adta ez a kontinens, 2003-ban már az eladott készülékek 15 százaléka került Európába. Ez elsősorban a szélessávú internet terjedésének köszönhető, mivel egyre több felhasználó osztotta meg kapcsolatát vezeték nélküli technológiával több otthoni eszköze között.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 03:51

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.