Szerző: Bodnár Ádám

2004. január 14. 10:52

Az IDC csökkentette az Itanium-alapú szerverekre vonatkozó forgalmi előrejelzését

Az International Data Corp. csökkentette az Intel Itanium processzorcsaládra épülő szerverek forgalmi előrejelzését. A piackutató vállalat szerint az AMD Opteron komoly alternatívája lehet az Intel 64 bites megoldásának. Az IDC arra számít, hogy 2007-ben az Itanium-alapú szerverek globális forgalma a korábban előrejelzett 8,7 milliárd dollár helyett csupán 7,5 milliárd dollárt tesz ki.

Az International Data Corp. csökkentette az Intel Itanium processzorcsaládra épülő szerverek forgalmi előrejelzését. A piackutató vállalat szerint az AMD Opteron komoly alternatívája lehet az Intel 64 bites megoldásának. Az IDC arra számít, hogy 2007-ben az Itanium-alapú szerverek globális forgalma a korábban előrejelzett 8,7 milliárd dollár helyett csupán 7,5 milliárd dollárt tesz ki.

A piackutató cég számos alkalommal csökkentette az Itanium-eladásokra vonatkozó prognózisát, 2000-ben az IDC még azt jövendölte, hogy 2004-ben az Itanium-alapú szerverek forgalma 28 milliárd dollárra rúg. 2001-ben a vállalat azt jósolta, hogy 2005-ben az Itanium-alapú szerverek forgalma 15 milliárd dollár lesz, ezt később 12,5 milliárd dollárra módosították. 2002-ben az IDC közölte, hogy 2006-ban a forgalom 9 milliárd dollár lesz, ezt a várakozást utóbb 7,5 milliárd dollárra csökkentete a piackutató cég.

Vernon Turner, az IDC szerverekkel kapcsolatos kutatásainak vezetője elmondta, hogy az Itanium egyre inkább elterjed, azonban komoly kihívást jelentenek a számára a már meglevő 64 bites architektúrák és a jövőben várhatóan egyre inkább teret nyerő AMD64. Turner elismerte, hogy az Itanium még a csökkentett várakozások ellenére is igen komoly szerepet játszik majd a szerverpiacon, a 2007-re várható 7,5 milliárd dolláros forgalom közel kétszerese lesz az IBM mainframe-eladásainak.

Az IDC várakozásai szerint az Itanium elsősorban a felső kategóriás szerverekben terjed el, amelyek négy vagy annál több processzort tartalmaznak.

Az Intel elégedett az Itanium terjedésének ütemével. "Elégedettek vagyunk az Itanium által bejárt úttal" -- mondta Scott McLaughlin, az Intel szóvivője. "2003-ban 100 ezer processzort szállítottunk le. Jelentős sikereket érünk el a konkurens RISC processzorokkal szemben" -- utalt többek között az IBM Power és a Sun UltraSPARC sorozatra McLaughlin.

Mike Fister, az Intel szerverekért felelős részlegének vezetője elmondta, hogy a vállalat célja az, hogy 2007-re a 64 bites Itanium és a 32 bites Xeon azonos árkategóriát képviseljenek. Mivel az Itanium nagyobb teljesítményt nyújt, mint a Xeon, a távoli jövőben ez lehet az Intel egyetlen megoldása a szerverek számára és a Xeon akár el is tűnhet a piacról. Fister azonban hangsúlyozta, hogy erre legkorábban az évtized második felében kerülhet sor, addig a Xeon élni és virulni fog.

Elemzők szerint az Itanium árának csökkentése kedvező hatással lehet a szoftvertámogatásra is, hiszen ha olcsóbbak lehetnek az Itanium-alapú szerverek, egyre több szoftverfejlesztő karolhatja fel azokat. "Az Itanium jelenleg túl drága ahhoz, hogy mindenhol megjelenhessen. Az árát a Xeon szintjére kell csökkenteni" -- véli Martin Reynolds, a Gartner elemzője.

Az Intel a hírek szerint többféleképp próbálja csökkenteni az Itanium-alapú rendszerek árát. Ennek a törekvésnek az egyik legfontosabb eleme olyan chipkészletek kifejlesztése, amelyek egyaránt támogatják az Itanium és a Xeon processzorokat. Az IBM-nek már régóta van ilyen megoldása, a "Summit" kódnéven ismert Enterprise X-Architecture, amely megtalálható a Xeon-alapú eServer x440 és az Itanium-alapú eServer x450 szerverekben.

A világ legnagyobb félvezetőgyártója emellett nagyobb hangsúlyt helyez az Itanium olcsóbb változataira. A vállalat 2003-ban mutatta be elsősorban kisebb szerverekbe és munkaállomásokba szánt "Deerfield" magos Itanium processzorát, amelynek ára a Xeonéval összevethető. Az Intel emellett csökkenteni kívánja a csúcskategóriás Itanium lapkák árát is. Jelenleg a processzorcsalád csúcsmodellje, a 6 Mbyte másodszintű gyorsítótárat tartalmazó, 1,5 GHz órajelű Madison magos lapka listaáron 4227 dollárba kerül.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról