:

Szerző: Rátonyi Gábor Tamás

2004. január 13. 18:49

Aggályok a Netért javaslatával, kérdések a Matáv módszereivel kapcsolatban

A modemes internetezők által kihasználható, távközlési- és hozzáférési költség nélküli modellről adott hírt az internetezők érdekvédelmét felvállaló Netért egyesület . A közelmúltban kiadott Netért közlemény arra buzdítja az internetezőket, hogy az XL díjcsomag kedvezményeit kihasználva, egymás számítógépeit felhívva kapcsolódjanak a világhálóra.

[HWSW] A modemes internetezők által kihasználható, távközlési- és hozzáférési költség nélküli modellről adott hírt az internetezők érdekvédelmét felvállaló Netért egyesület. A közelmúltban kiadott Netért közlemény arra buzdítja az internetezőket, hogy az XL díjcsomag kedvezményeit kihasználva, egymás számítógépeit felhívva kapcsolódjanak a világhálóra.

Az egyesület egyik fórumán hetek óta formálódó modellt a Netért közleménye foglalja össze. Eszerint az a modemes felhasználó, aki a Matáv XL díjcsomagjára fizet elő, és így havonta száz órányi -- alkalmanként egy óránál nem hosszabb -- ingyenes helyi telefonhívást bonyolíthat csúcsidőn kívül, egy másik, szélessávú hozzáféréssel és modemmel rendelkező internetezőt felhívva ingyen csatlakozhat a világhálóra, feltéve persze, ha a hívását fogadja a másik fél.

Az XL díjcsomag -- s általában a kedvezményes tarifák -- a 06-51-es internet behívószámra nem vonatkozik, ám helyi hívásra igen, így ha akad olyan vállalkozó, aki a saját számítógépét, telefonvonalát és hozzáférésének sávszélességét megosztja a sanyarúbb helyzetben lévő modemes társaival, valóban megvalósulhat a teljesen ingyenes internet-hozzáférés -- még ha csak bizonyos időszakokban, és mindössze egy-egy órára csak.

A Matávtól kapott tájékoztatás szerint azonban az XL díjcsomag szerződési feltételei kizárják a nem beszédcélú hívásokat, továbbá az internetszolgáltatók legtöbbje szintén szankcionálja, ha valaki megosztja ADSL hozzáférését -- a Netért közleményével szemben az Axelero is, legalábbis az otthoni internetezésre alkalmas csomagok esetében. A Matáv kilátásba helyezte, hogy ha kiderül, hogy a felhasználó adathívást bonyolít (azaz internetezik), az XL díjcsomaggal, jogi szankciót érvényesít.

Ugyanakkor kérdéseink ellenére sem derült ki a Matáv válaszaiból, hogy miképpen tudja megállapítani és a későbbiek során bizonyítani a távközlési szolgáltató azt, hogy a vonalon adatforgalom zajlott a hívás során, mint ahogy az sem derül ki, hogy számíthat-e az előfizető arra, hogy a kedvezményes időszak helyett kiszámlázzák az internethívásokat, vagy azonnali szerződésbontást von maga után az szerződésben foglaltaktól eltérő célú vonalhasználat.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 00:36

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.