Szerző: Rátonyi Gábor Tamás

2004. január 13. 18:49

Aggályok a Netért javaslatával, kérdések a Matáv módszereivel kapcsolatban

A modemes internetezők által kihasználható, távközlési- és hozzáférési költség nélküli modellről adott hírt az internetezők érdekvédelmét felvállaló Netért egyesület . A közelmúltban kiadott Netért közlemény arra buzdítja az internetezőket, hogy az XL díjcsomag kedvezményeit kihasználva, egymás számítógépeit felhívva kapcsolódjanak a világhálóra.

[HWSW] A modemes internetezők által kihasználható, távközlési- és hozzáférési költség nélküli modellről adott hírt az internetezők érdekvédelmét felvállaló Netért egyesület. A közelmúltban kiadott Netért közlemény arra buzdítja az internetezőket, hogy az XL díjcsomag kedvezményeit kihasználva, egymás számítógépeit felhívva kapcsolódjanak a világhálóra.

Az egyesület egyik fórumán hetek óta formálódó modellt a Netért közleménye foglalja össze. Eszerint az a modemes felhasználó, aki a Matáv XL díjcsomagjára fizet elő, és így havonta száz órányi -- alkalmanként egy óránál nem hosszabb -- ingyenes helyi telefonhívást bonyolíthat csúcsidőn kívül, egy másik, szélessávú hozzáféréssel és modemmel rendelkező internetezőt felhívva ingyen csatlakozhat a világhálóra, feltéve persze, ha a hívását fogadja a másik fél.

Az XL díjcsomag -- s általában a kedvezményes tarifák -- a 06-51-es internet behívószámra nem vonatkozik, ám helyi hívásra igen, így ha akad olyan vállalkozó, aki a saját számítógépét, telefonvonalát és hozzáférésének sávszélességét megosztja a sanyarúbb helyzetben lévő modemes társaival, valóban megvalósulhat a teljesen ingyenes internet-hozzáférés -- még ha csak bizonyos időszakokban, és mindössze egy-egy órára csak.

A Matávtól kapott tájékoztatás szerint azonban az XL díjcsomag szerződési feltételei kizárják a nem beszédcélú hívásokat, továbbá az internetszolgáltatók legtöbbje szintén szankcionálja, ha valaki megosztja ADSL hozzáférését -- a Netért közleményével szemben az Axelero is, legalábbis az otthoni internetezésre alkalmas csomagok esetében. A Matáv kilátásba helyezte, hogy ha kiderül, hogy a felhasználó adathívást bonyolít (azaz internetezik), az XL díjcsomaggal, jogi szankciót érvényesít.

Ugyanakkor kérdéseink ellenére sem derült ki a Matáv válaszaiból, hogy miképpen tudja megállapítani és a későbbiek során bizonyítani a távközlési szolgáltató azt, hogy a vonalon adatforgalom zajlott a hívás során, mint ahogy az sem derül ki, hogy számíthat-e az előfizető arra, hogy a kedvezményes időszak helyett kiszámlázzák az internethívásokat, vagy azonnali szerződésbontást von maga után az szerződésben foglaltaktól eltérő célú vonalhasználat.

2021. október 25-én 8 alkalmas, 24 órás online képzést indít a HWSW, mely a világ legnagyobb felhős platformjába nyújt alapos bevezetést, gyakorlatorientált keretek kötött.

a címlapról

Hirdetés

Ráléptünk a gázra!

2021. október 20. 01:54

Dübörög a HWSW free! meetupsorozat, novemberben modern webfejlesztés és CI/CD témákkal jövünk, de indulnak új online képzéseink is, melyek az AWS, a Kubernetes security, és a microservice architektúra alapjaiba nyújtanak betekintést.