:

Szerző: Ady Krisztián

2004. január 13. 13:41

CES: Elég lehet egy ingyenes firmware a kétrétegű DVD-lemezek írásához?

[Clubic.com, CD-Freak, HWSW Fórum] A Pioneer standja igazi unikumot tartogatott az érdeklődők számára a múlt héten megrendezett Las Vegas-i Consumer Electronic Show rendezvényen, ahol a vállalat bemutatott egy különleges firmware-rel felszerelt DVR-A06-os típusjelzésű DVD-írót. A 4x-es sebességre képes, multiformátumú DVD-író jópár hónapja kapható már, azt azonban senki sem gondolta volna, hogy egy ilyen öreg modell is képes lehet a kétrétegű DVD-R lemezek kezelésére.

[Clubic.com, CD-Freak, HWSW Fórum] A Pioneer standja igazi unikumot tartogatott az érdeklődők számára a múlt héten megrendezett Las Vegas-i Consumer Electronic Show rendezvényen, ahol a vállalat bemutatott egy különleges firmware-rel felszerelt DVR-A06-os típusjelzésű DVD-írót. A 4x-es sebességre képes, multiformátumú DVD-író jópár hónapja kapható már, azt azonban senki sem gondolta volna, hogy egy ilyen "öreg" modell is képes lehet a kétrétegű DVD-R lemezek kezelésére.

A módosított vezérlőprogramnak köszönhetően a DVR-A06 képes lett a kétrétegű, körülbelül 8,5 GB-nyi adatot tároló DVD-R lemezek írására. A gyártó a firmware frissítésén kívül más változtatást nem eszközölt a készüléken.

A jelenleg piacon kapható 8x-os DVD-írók kétrétegű lemezekkel kapcsolatos kompatibilitásáról már korábban is szóltak megbízhatónak tűnő pletykák, azonban ez az első eset, mely egyértelműen bizonyítja az új technológia minimális fejlesztési igényét. A korábbi hírek szerint a BenQ már január végén elérhetővé teszi majd DW800A típusjelzésű készülékéhez a megfelelő vezérlőprogramot. A kétrétegű DVD-formátumok végleges specifikációját ugyanakkor még sem a DVD-Forum, sem a rivális DVD+RW Szövetség nem fogadta el hivatalosan.

A DVD+RW szövetség kétrétegű, egyszer írható DVD+R formátumához várhatóan 2004 tavaszán jelennek meg az első 2,4x-es sebességgel írható médiák és az azt kezelő DVD-író készülékek. A második generációs, 4x-es lemezek és berendezések megjelenését 2005-re datálják, melyek körülbelül 25-30 perc alatt lesznek képesek megtölteni tartalommal a 8,5 GB-os lemezeket. A szövetség emellett szórakoztatóelektronikai berendezésekbe szánt kétrétegű, mini, 8 cm-es DVD+R lemezeket is be szeretne vezetni, melyek a jelenlegi 2,3 GB helyett 4,3 GB adatot lesznek képesek tárolni.

Kérdés ugyanakkor, hogy a DVD-írókat fejlesztő és forgalmazó vállalatok látnak-e fantáziát a régebbi készülékek fejlesztésében, avagy új készülékek vásárlására kényszerítik-e a kétrétegű médiát alkalmazni kívánó felhasználót. Mivel a verseny egyre nagyobb a DVD-írókat értékesítő vállalatok között, biztosnak tűnik, hogy lesz olyan gyártó, mely elérhetővé teszi majd jelenlegi modelljéhez készített vezérlőprogram-frissítését. Ekkor már viszont lépéshátrányba kerülhet az a vállalat, mely nem nyújt támogatást régebbi, "pénztárcakímélő" DVD-írójához.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 15:11

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.