Szerző: Bodnár Ádám

2004. január 13. 10:20

Új elnöke van az Oracle igazgatótanácsának

Jeff Henley
Jeff Henley
Az Oracle tegnap bejelentette, hogy távozik posztjáról Jeff Henley pénzügyi igazgató és az igazgatótanács elnökeként folytatja munkáját. Henley utódjának megtalálásáig ellátja a pénzügyi igazgatói teendőket.

A bejelentés hosszú hónapokig tartó találgatásoknak vetett véget, korábban már számos pletyka röppent fel azzal kapcsolatban, hogy Henley távozik a vállalattól. További változás a vezetésben, hogy Safra Catz és Chuck Phillips alelnökök mostantól társelnökként dolgoznak tovább. Az Oracle-nek 2000 óta nem volt elnöke. Chuck Phillips csatlakozik az Oracle igazgatótanácsához, amelynek Henley és Catz már korábban is tagja volt.

"Az Oracle igazgatótanácsa úgy céli, hogy ezek a változások hozzásegítik a vállalat vezetését ahhoz, hogy az ügyfelek nagyobb megelégedésére működtessék a vállalatot" -- áll a vállalat által kiadott közleményben.

Szakértők úgy vélik, Henley kinevezése megnyugtathatja azokat a befektetőket, akik azért aggódtak, hogy az Oracle Larry Ellison "egyszemélyes" vállalatává válik. Henley kinevezése előtt Ellison volt az Oracle elnök-vezérigazgatója és igazgatótanácsának elnöke. Cameron Steele, az RBC Capital elemzője szerint Ellison befolyása továbbra sem csökkent a vállalatnál, az Oracle főképp az uralkodó trendek miatt változtatott a vezetőség összetételén.

Steele ugyanakkor rámutatott, hogy a mostani változásokból még mindig nem lehet következtetni arra, hogy ki lehet Ellison utódja az elnök-vezérigazgatói poszton. A vállalatnál Ellisonnak immár négy éve, Ray Lane és Gary Bloom távozása óta nincs igazi lehetséges utódja. Ez komoly aggodalmat okoz a befektetőknek, ugyanis Ellison számos veszélyes sportot űz és 1998-ban majdnem életét vesztette egy ausztrál vitorlásversenyen.

Jeff Henley 13 éve, 1991 óta töltötte be az Oracle pénzügyi igazgatói tisztségét. A vezető közgazdasági és pénzügyi végzettséggel rendelkezik.

Mik azok a sötét mintázatok, vagy ahogy az angol nevezi őket, dark patternek? Miért találkozunk egyre többször velük és mit tehetünk, hogy ne kerüljünk a csapdájukba?

a címlapról