Szerző: Bodnár Ádám

2004. január 12. 11:02

Mars-expedíció: a világ legfurcsább hálózati videojátéka

[Lenhardt & Weichinger] A Java-technológia nagy szerepet játszik a NASA legfrissebb, rendkívül sikeres a Mars bolygó kutatását szolgáló misszióban.

[Lenhardt & Weichinger] A Java-technológia nagy szerepet játszik a NASA legfrissebb, rendkívül sikeres a Mars bolygó kutatását szolgáló misszióban.

A "Spirit" nevű hatkerekű marsjáró sikeres landolása óta a NASA pasadenai sugárhajtású eszközökkel foglalkozó laboratóriumának (Jet Propulsion Laboratories) tudósai nagy teljesítményű, Java alapú felszíni vezérlőrendszerüket használják a Spirit manőverezésére a marsi terepen -- ez eddig a világtörténelem legkülönlegesebb hálózati videojátéka.

A Java 3D és a Java Advanced Imaging technológia szintén kulcsszerepet játszik abban a szoftverben, amelyet a laboratórium a marsjáró által küldött valós idejű képek feldolgozására és értelmezésére használ. A NASA már elkészítette a szoftver egyszerűsített változatát, amely letölthető a szimulált háromdimenziós látkép megtekintéséhez és ebben a marsjáró körülvezetéséhez.

A NASA mérnökei speciális alkalmazásprogramozási felületek (API-k) és hálózati protokollok százait használta. A program révén gyűjtött adatok egy tudósokból és mérnökökből álló szétosztott, együttműködő hálózat részét képezik; az pedig, hogy a Java-technológia bármilyen platformon futtatható, biztonságos, megbízható globális párbeszédet tesz lehetővé a NASA tudományos közösségén belül.

2021. október 25-én 8 alkalmas, 24 órás online képzést indít a HWSW, mely a világ legnagyobb felhős platformjába nyújt alapos bevezetést, gyakorlatorientált keretek kötött.

a címlapról

feketelista

9

Tovább bombázzák a Honort

2021. október 15. 13:33

Republikánus képviselők szerint a gyártót egyértelműen feketelistára kell tenni.

Hirdetés

Ráléptünk a gázra!

2021. október 17. 23:15

Dübörög a HWSW free! meetupsorozat, októberben modern webfejlesztés és CI/CD témákkal jövünk, de indulnak új online képzéseink is, melyek az AWS, a Kubernetes security, és a microservice architektúra alapjaiba nyújtanak betekintést.