Mellékleteink: HUP | Gamekapocs
Keres
Ősszel is lesz HWSW free! Alkalmazott AI meetup és agilis fejlesztői meetup a módszertanok dzsungeléből, szeptember 24-25-én.

Mars-expedíció: a világ legfurcsább hálózati videojátéka

Bodnár Ádám, 2004. január 12. 11:02
Ez a cikk több évvel ezelőtt születetett, ezért előfordulhat, hogy a tartalma már elavult.
Frissebb anyagokat találhatsz a keresőnk segítségével:

[Lenhardt & Weichinger] A Java-technológia nagy szerepet játszik a NASA legfrissebb, rendkívül sikeres a Mars bolygó kutatását szolgáló misszióban.

hirdetés
[Lenhardt & Weichinger] A Java-technológia nagy szerepet játszik a NASA legfrissebb, rendkívül sikeres a Mars bolygó kutatását szolgáló misszióban.

A "Spirit" nevű hatkerekű marsjáró sikeres landolása óta a NASA pasadenai sugárhajtású eszközökkel foglalkozó laboratóriumának (Jet Propulsion Laboratories) tudósai nagy teljesítményű, Java alapú felszíni vezérlőrendszerüket használják a Spirit manőverezésére a marsi terepen -- ez eddig a világtörténelem legkülönlegesebb hálózati videojátéka.

A Java 3D és a Java Advanced Imaging technológia szintén kulcsszerepet játszik abban a szoftverben, amelyet a laboratórium a marsjáró által küldött valós idejű képek feldolgozására és értelmezésére használ. A NASA már elkészítette a szoftver egyszerűsített változatát, amely letölthető a szimulált háromdimenziós látkép megtekintéséhez és ebben a marsjáró körülvezetéséhez.

A NASA mérnökei speciális alkalmazásprogramozási felületek (API-k) és hálózati protokollok százait használta. A program révén gyűjtött adatok egy tudósokból és mérnökökből álló szétosztott, együttműködő hálózat részét képezik; az pedig, hogy a Java-technológia bármilyen platformon futtatható, biztonságos, megbízható globális párbeszédet tesz lehetővé a NASA tudományos közösségén belül.

A HWSW októberben induló gyakorlatorientált, 10 alkalmas, 30 órás online képzéseire most early bird kedvezménnyel lehet regisztrálni!