Szerző: Bodnár Ádám

2004. január 9. 13:07

A HP és a Microsoft új elektronikus oktatási programot jelentett be

[Well]A HP és a Microsoft bejelentette, hogy egy együttműködés keretében fel kívánja gyorsítani az elektronikus oktatási megoldások terjedését, azzal a céllal, hogy segítse az európai, közel-keleti és afrikai oktatási intézményekben folyó tanítás színvonalának fejlődését. A két vállalat a szerződés értelmében közös képzéseket alakít ki, és az elektronikus oktatás továbbfejlesztése és demonstrálása végett számos oktatástechnikai innovációs központot hoz létre a régióban.

[Well]A HP és a Microsoft bejelentette, hogy egy együttműködés keretében fel kívánja gyorsítani az elektronikus oktatási megoldások terjedését, azzal a céllal, hogy segítse az európai, közel-keleti és afrikai oktatási intézményekben folyó tanítás színvonalának fejlődését. A két vállalat a szerződés értelmében közös képzéseket alakít ki, és az elektronikus oktatás továbbfejlesztése és demonstrálása végett számos oktatástechnikai innovációs központot hoz létre a régióban.

A HP és a Microsoft azért fogott össze, hogy ki tudja elégíteni az informatikán alapuló megoldások iránt az egész régióban egyre fokozódó keresletet. A Gartner számítástechnikai elemző cég legfrissebb adatai szerint pusztán Nyugat-Európában 6,5 milliárd amerikai dollár az oktatási szektor éves forgalma. Az új elektronikus oktatási program folytatja a két cég közös innovatív oktatási megoldásainak sorozatát, amelyek a Frontline partnerkapcsolat keretében alakultak ki, és gyakorlati bevezetésük jelenleg Szardínián és Írországban folyik.

A két cég egyesíti erejét és az oktatási piacon megszerzett tapasztalatát. A Microsoft a Learning Gateway megoldási keretrendszert biztosítja, ami több – az oktatási szektornak szánt – szoftvert foglal magában, köztük a Microsoft Office SharePoint Portal Server 2003-at, a Microsoft Class Server kiszolgálót, a Microsoft .NET-keretrendszert, valamint a Microsoft konzultációs szolgáltatásait. A HP a komplett, integrált megoldások kialakítása terén megszerzett széles körű tapasztalatát adja hozzá az együttműködéshez. Ez felöleli az asztali gépek, a kiszolgálók, a felügyeleti szoftverek, a konzultáció, az integráció és a támogatási szolgáltatások területét. Annak elismeréseként, hogy a HP minden téren elkötelezte magát a .NET modell mellett, és rendelkezik a szükséges szakértelemmel, a Microsoft a Microsoft .NET-technológia "worldwide prime integrator" (nemzetközileg kiemelkedő integrátora) címet adományozta a HP-nek. A HP és a Microsoft közös munkája eredményképpen bevezetett technológia fokozza az oktatási intézmények agilitását, így azok könnyebben tudnak reagálni a változó szükségletekre.

A két cég a régió különböző pontjain számos "Oktatástechnikai innovációs központot" hoz létre, amelyek közül az elsőt Franciaországban, Sophia-Antipolisban nyitják meg. Ezek a központok bemutatják az új technológiai és innovációs eredményeket abból a célból, hogy a két szervezet megoszthassa egymással szakértelmét, a bevált módszereket. A központok révén mindkét vállalat a legújabb innovációs eredményeket is kihasználva biztosíthat elektronikus oktatási technológiát. Ezek a központok ideális környezetet nyújtanak minden olyan szervezetnek, amely HP és Microsoft technológiát kíván fejleszteni, illetve használni.

2004 áprilisában egy közös oktatási program indul a Microsoft és a HP oktatási csoportja számára, amelynek keretében megoszthatják egymással ismereteiket a korábbi elektronikus oktatási projektekkel és közös sikereikkel kapcsolatban. Ez az oktatási jellegű beruházás, amely kezdetben szintén a HP franciaországi, Sophia-Antipolis-beli .Net Solutions Centre nevű létesítményében kap helyet, mindkét csoportnak segítséget nyújt abban, hogy jobb tanácsokat adhasson az oktatási szektornak, és gyorsabban, hatékonyabban alkalmazhassa a technológiát a gyakorlatban.

A HP és a Microsoft már most is komoly múltra tekinthet vissza az innovatív oktatási megoldások terén. Olaszországban például a szardíniai regionális önkormányzat a HP-vel együttműködve 550 középiskola számára alakít ki egyedi intranetes és multimédiás tananyagokat a Microsoft Learning Gateway segítségével. A projekt különös figyelmet szentel a fogyatékos diákok integrációjának, valamint annak, hogy kiváló minőségű oktatási lehetőségeket nyújtson olyan területek számára, ahol alig vagy egyáltalán nem érhetők el a speciális képzéshez szükséges tanárok és egyéb erőforrások. A Marte (Moduli di Apprendimento su Rete Tecno Educativa) nevű projekt keretében 8000 munkaállomást fognak üzembe helyezni.

Emellett a Microsoft és a HP Észak-Írországban egy 107 millió eurós, tízéves projekt keretében a világon a legtöbb tanulót, pedagógust és adminisztratív alkalmazottat köti össze egymással, amelynek eredményeképpen az általános iskolától kezdve az egyeteming minden diák rendelkezni fog internetes címmel, és igénybe tudja venni a virtuális tantermeket. A Classroom 2000 nevű program keretében az ország 1200 iskolájában, főiskolájában és egyetemén dolgozó és tanuló 350 000 tanár, diák és adminisztratív alkalmazott közül mindenki számára javul az oktatási eszközök elérhetősége, fokozódik az egységesség.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról