Szerző: Bodnár Ádám

2004. január 6. 12:20

Az Intel szállítja Celeron M processzorát

Az Intel ma megkezdte a Banias magra épülő Pentium M olcsóbb változatának, a Celeron M lapkának a szállítását.

Az Intel ma megkezdte a Banias magra épülő Pentium M olcsóbb változatának, a Celeron M lapkának a szállítását.

A processzor 130 nanométeres csíkszélességgel készül, 400 MHz-es front side busszal működik és 512 kbyte másodszintű gyorsítótárat tartalmaz. A lapka támogatja az SSE2 utasítások végrehajtását, azonban hiányzik belőle az órajel és a működési feszültség dinamikus változtatását lehetővé tevő, ezáltal a fogyasztást csökkentő SpeedStep technológia.

Amint az ismert, a Banias kódnevű Intel Pentium M processzort az amerikai chipgyártó izraeli kutatóközpontjában fejlesztették ki a mobil működés szempontjainak szem előtt tartásával. Ezért a chip felépítése teljesen eltér az asztali használatra szánt lapkákétól. A Pentium M viszonylag magas ára eddig sokakat eltántoríthatott a megvásárlásától, az olcsóbb, kisebb gyorsítótárral készülő változat azonban a kedvező ár/érték arányt kereső vevőket is meggyőzheti.

A Celeron M jelenleg háromféle változatban kapható. Az 1,2 GHz-es és 1,3 GHz-es kivitel 1,35V feszültséggel működik, az ultra-alacsony feszültségű, 800 MHz-es változat pedig 1V feszültséget igényel. A processzorok listaára rendre 134, 107 és 161 dollár.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról