Szerző: Bodnár Ádám

2003. december 30. 09:52

XGI Volari chipes grafikus kártyák várhatók a Chaintechtől

Az alaplapjairól és grafikus kártyáiról ismert Chaintech támogatja az XGI egyik rendezvényét, ez annak az előjele lehet, hogy a vállalat a tajvani gyártó grafikus processzoraira épülő termékekkel bővítheti kínálatát.

Az alaplapjairól és grafikus kártyáiról ismert Chaintech támogatja az XGI egyik rendezvényét, ez annak az előjele lehet, hogy a vállalat a tajvani gyártó grafikus processzoraira épülő termékekkel bővítheti kínálatát.

Az XGI eddig csupán a CP Technology és Club 3D cégekkel kötött együttműködési megállapodást, így egyelőre csak ezek a gyártók forgalmaznak az XGI Volari processzorcsaládra épülő videokártyákat. A Chaintech megnyerése jelentős előrelépés lehetne az XGI számára, ugyanis előbbi cég komoly disztribúciós csatornákkal rendelkezik mind Európában, mind Ázsiában, mind pedig az Egyesült Államokban.

A Chaintech korábban már forgalmazott a SiS Xabre chipekre épülő termékeket. Amint az ismert, az XGI a SiS grafikus leányvállalata, amely megalakulása után a Trident felvásárlásával erősítette sorait. Az XGI arra számít, hogy 2004-ben 4-5 millió grafikus processzort ad el, ezeknek 90 százaléka asztali gépbe való videokártyára, 10 százaléka pedig noteszgépekbe kerül majd.

A chipgyártó szeptemberben mutatta be Volari névre keresztelt, DirectX 9 gyorsításra képes grafikus processzorait. A legizgalmasabb és egyben legnagyobb teljesítményű modell a Volari V8. A teljesen DirectX 9-kompatibilis lapka 2 darab vertex shader egységgel, 4 darab pixel shader egységgel és 8 pixel futószalaggal rendelkezik. A várhatóan 350 MHz körüli sebességen üzemelő grafikus processzor 256 bites memóriavezérlővel rendelkezik, és legfeljebb 256 Mbyte DDR vagy DDR2 szabványnak megfelelő memóriát támogat. Maximális memória-sávszélessége 500 MHz-en futó DDR2 memóriák használata esetén elérheti a 32 Gbyte/sec-ot is.

A lapka különlegessége, hogy akár két GPU is kerülhet egyetlen videokártyára. Az XGI ugyanis úgy ítélte meg, hogy a nagysebességű grafikus processzorok előállítása 0,13 mikronos gyártástechnológiával nem eléggé hatékony, miközben igen költségigényes. A vállalat hatékonyabb teljesítménynövelő megoldásnak tartja a lapkák többszörözését. Ezt a két grafikus processzort összekapcsoló BitFluent technológia teszi lehetővé, amely 2,13 Gbyte/sec sebességgel képes az adatokat mozgatni a két lapka között.

A középkategóriás Volari V5 hasonló specifikációkkal rendelkezik, mint nagyobb testvére, ám csupán 2 pixel shader egységet és 4 pixel futószalagot tartalmaz. Mindkét modellből létezik egyszerű és Ultra változat: utóbbi 50 MHz-cel gyorsabban üzemel, feltehetően gyorsabb memóriachipek társaságában.

Az XGI bejelentette továbbá Volari XP5 névre keresztelt modelljét is, amelyet noteszgépekbe szán. Ez a lapka a DirectX 8.1-gyorsításra képes Trident XP4 magon alapul, 0,13 mikronos csíkszélességgel készül, 128 bites memóriavezérlővel rendelkezik és 250 MHz-es magsebességen üzemel.

a címlapról