Szerző: zsozso

2000. május 23. 10:14

PAF & abit & ata66

A következő irományt mindenképp érdemes elolvasni:
    -----Eredeti üzenet----- Feladó: Balint Peter [SMTP:ekitep@meddle.sch.bme.hu]
    Küldve: 2000. május 20. 14:21
    Címzett: zsozso@hwsw.hu
    Tárgy: PAF & abit & ata66


    Hali!

    Az ABIT alaplapokkal kapcsolatban:
    A bh6, bh6r1.1, bx6r2, bp6 mindegyikeben 5 PCI slot van, az AGP mellettitol kezdve a szamozasukat. A PCI4 es PCI5 kozos bus-master signallal rendelkezik, ez azt jelenti nem lehet a ket slotba egyszerre bus-master kartyat tenni. Az AGP es PCI1 problemaja picit mas, oda csak olyan kartya mehet ami tudja a irq-sharing-et (es az oprendszer es a kartya drivere is). Azert gaz hogy ez igy van megcsinalva, hisz a 440BX a PIIX4-en kivul 5 bus-master egyseg kezelesere lenne kepes. Egyebkent az emlitett ASUS P3B-F eseteben a 6 PCI, az AGP es az USB _osszesen_ 4 darab IRQ-val rendelkezik (AGP+PCI1, PCI3+PCI6, PCI4+PCI5+USB, PCI2).

    ATA66:
    A buszos peldad tetszett, csak picit hibas. 4 eszkoz szerepel a peldaban, ATA66-os buszon. Ez esetben a 2 vinyot primaryra rakjuk a cd es a zip megy a secondaryra. Azert kell oket sebesseg szerint szetvalogatni, mert ha egy kabelen nem azonos sebessegu egysegek vannak akkor a lassabb sebessegevel fognak menni. Itt persze nem a lemezrol a cachebe olvasas sebessege szamit, hanem az hogy az egyseg interface-e mekkora sebesseget bir (PIO x, UDMA x). Egyebkent a mai cd-k kozott egyre tobb az aminek ertelmes interface-e van igy rakhato vinyo melle is akar. Az informacio utja sem teljesen pontos, a cd-rol indulo adat elmegy a vele azonos kabelen levo egyseg mellett a RAMba, onnan indul a cel fele, elmenve ott is egyseg mellett esetleg. Ha meg azonos kabelen is lett volna a forras es a cel akkor is a RAMon keresztul vezet az ut (SCSInel nem, azert is dragabb, nem veletlenul). A ket kabalen levo egysegek fuggetlenek egymastol, amig az egyiken van forgalom a masikon is lehet, tehat kabelenkenti maximum a 66MB/s.
    Mezei felhasznaloknak ma meg nem tudjak kihasznalni az ATA/66-t (plane nem egy ABIT BP6 ATA/66+ATA/33-at), de azert vannak joparan akik kihasznalhatjak sebesseg (RAID-0), vagy biztonsag teren (RAID-5) es nem akarnak ezekert tul sok penzt fizetni.
    RAID-0-val kapcsolatos ATA/66-os sebessegtesztek talalhatok a homepage1.nifty.com/ymmt/, ha esetleg valaki nem bizik az ottani eredmenyekben rakja ossze maga es merje le (az oldal nagy resze japanul van, de ez remelhetoleg nem zavar senkit :).

    Eki

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról