Szerző: Bodnár Ádám

2003. december 15. 16:18

A Toshiba bemutatta a világ legkisebb merevlemezes meghajtóját

A Toshiba bejelentette, hogy elkészítette a világ legkisebb merevlemezes meghajtóját, amelyet elsősorban hordozható audiolejátszókba, digitális kamerákba, mobitelefonokba és más fogyasztói elektronikai termékekbe szán.

A Toshiba bejelentette, hogy elkészítette a világ legkisebb merevlemezes meghajtóját, amelyet elsősorban hordozható audiolejátszókba, digitális kamerákba, mobitelefonokba és más fogyasztói elektronikai termékekbe szán.

A mindössze 0,85 hüvelyk (21,2 milliméter) átmérőjű lemezt tartalmazó meghajtó legfeljebb 3 Gbyte adat tárolását teszik lehetővé -- jelentette be Midori Suzuki, a Toshiba szóvivője. A meghajtóra várhatóan 2004 közepétől vesz fel megrendelést a japán cég, a sorozatgyártás pedig 2005-ben kezdődhet meg. Az árat egyelőre nem határozta meg a cég.

Az egyre kisebb méretű merevlemezek megjelenése valóságos forradalmat indított el a hordozható szórakoztató-elektronikai készülékek piacán. Miután a Toshiba bemutatta 1,8 hüvelykes meghajtóját, az Apple piacra dobta erre épülő iPod lejátszóját, amely a piac legnépszerűbb terméke.

Az 1,8 hüvelykes Toshiba merevlemez iránti igény az utóbbi időben rendkívül megnőtt, ezért a vállalat úgy határozott, hogy jövő márciusra megkétszerezi a gyártókapacitást és havonta 600 ezer darabot állít elő a termékből. Idén ősszel a Hitachi is bejelentette 1,8 hüvelykes meghajtóját, erre épül többek között a Dell Digital Jukebox hordozható audiolejátszó.

Idén nyáron a Cornice nevű amerikai cég olyan, 1,5 Gbyte-os apró merevlemet mutatott be, amely olcsóbb a Hitachi Microdrive meghajtóknál. A Samsung a Cornice meghajtóját választotta hordozható audiolejátszójához, illetve digitális videokamerájához. A Cornice a Consumer Electronics Show keretén belül várhatóan nagyobb kapacitású meghajtókat jelent be.

A világ legkisebb merevlemezes meghajtóját jelenleg a Hitachi gyártja, a Microdrive egységek 1 hüvelykes lemezeket tartalmaznak. A vállalat várhatóan a januárban rendezendő Consumer Electronics Show keretén belül mutatja ba 1 hüvelyknél is kisebb merevlemezes meghajtóját.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról