:

Szerző: Bodnár Ádám

2003. december 11. 15:37

A tavaszi Intel Developer Forumon érkeznek az Intel új mobil processzorai

[x-bit labs] Az Intel minden bizonnyal a február 16-án kezdődő Intel Developer Forum 2004 Spring rendezvényen mutatja be Dothan magra épülő Pentium-M chipjét, valamint az első Celeron-M lapkákat.

[x-bit labs] Az Intel minden bizonnyal a február 16-án kezdődő Intel Developer Forum 2004 Spring rendezvényen mutatja be Dothan magra épülő Pentium-M chipjét, valamint az első Celeron-M lapkákat.

A Dothan kódnevű Pentium-M processzor sorozatgyártása már jelenleg is folyik. A Dothan 2 Mbyte másodszintű gyorsítótárat tartalmaz, 140 millió tranzisztorból áll, magjának mérete 87 mm2 és a nagyobb másodszintű gyorsítótárnak köszönhetően azonos órajelen is lényegesen nagyobb teljesítményt nyújt, mint a jelenlegi Pentium-M.

Februárban az Intel három Dothan magos Pentium-M lapkát jelent be, amelyek órajele 1,8 GHz, 1,7 GHz és 1,6 GHz, az áruk pedig rendre 637, 455 és 326 dollár. A vállalat emellett alacsony feszültségű és ultra-alacsony feszültségű Pentium-M lapkákat is bejelent. Az alacsony feszültségű Pentium-M 1,3 GHz processzor 1 MByte L2 gyorsítótárral készül és 284 dollárba kerül. Az ultra-alacsony feszültségű Pentium-M két változatban készül, 1, illetve 2 Mbyte L2 cache-sel, 1 GHz-es órajellel, 241 és 262 dolláros áron.

A Dothan magos processzorra, valamint az Alviso kódnevű chipkészletre és a Calexico 2 vezeték nélküli hálózati vezérlőre épül a jövő ősszel debütáló második generációs Centrino platform, amelynek fejlesztési kódneve Sonoma. A Sonoma platform számos új generációs szolgáltatást és technológiát támogat, köztük a DDR-II memóriákat, PCI Express felületű perifériákat, a Serial-ATA merevlemezeket, valamint 7.1 csatornás, alacsony fogyasztású audiovezérlőt, illetve alacsony fogyasztásra optimalizált grafikus magot.

A tavaszi IDF-en debütáló első Celeron-M lapkák még a 0,13 mikronos csíkszélességű Banias magra épülnek, azonban 1 Mbyte helyett csupán 512 kbyte másodszintű gyorsítótárat tartalmaznak. A chipek 400 MHz-es front side busszal működnek.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 20:12

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.