:

Szerző: Rátonyi Gábor Tamás

2003. december 10. 19:33

Teleházakról a parlamentben

A Magyar Teleház Szövetség Egyesület (MTSZ) ma az országgyűlés társadalmi szervezetek bizottságának ülésén adta elő az Informatikai és Hírközlési Minisztérium e-Magyarország pályázatával kapcsolatos -- korábban már ismertetett -- észrevételeit. Az MTSZ többek közt miniszteri biztos kinevezését kérte a tárca kiírására beérkező pályázatok kiértékeléséhez.

[HWSW] A Magyar Teleház Szövetség Egyesület (MTSZ) ma az országgyűlés társadalmi szervezetek bizottságának ülésén adta elő az Informatikai és Hírközlési Minisztérium e-Magyarország pályázatával kapcsolatos -- korábban már ismertetett -- észrevételeit. Az MTSZ többek közt miniszteri biztos kinevezését kérte a tárca kiírására beérkező pályázatok kiértékeléséhez.

Az MTSZ egyik társelnöke, Szakál Tibor arra hívta fel a bizottság figyelmét, hogy a szövetséget annak ellenére hagyták ki a pályázat előkészítéséből, hogy erre korábban az IHM egy szerződésben együttműködésre vállalt kötelezettséget. Szakál rámutatott, hogy még mindig nincs különmegállapodás az IHM és a szövetség közt, így az a 150 millió forint, ami egyes teleházakban e-Magyarország pontok létrehozására szánt volna a minisztérium, egyelőre nem több ígéretnél. Azzal pedig, hogy az IHM kizárt minden társadalmi szervezetet a pályázók köréből, új teleházak létrehozásának az esélyétől fosztotta meg a kistelepüléseket.

Mohácsi Béla, az IHM helyettes államtitkára válaszában elmondta: a tárca nem csak a 150 millió forinttal, hanem a kiválasztott teleházak közhálóra kapcsolásával is segíti a szervezeteket. Ez azt jelenti, hogy három éven keresztül a közhálóra kapcsolt teleházak ingyen jutnak szélessávú internethez. A társadalmi szervezetek pályázatból való kizárását a helyettes államtitkár azzal a meglepő érvvel indokolta, hogy külön keretből kívánták támogatni a teleházak egy részét, ám ha ezeknek a közösségi pontoknak az üzemeltetői a pályázaton indulnának, nem biztos, hogy megfeleltek volna a szigorú feltételeknek. Mohácsi a bizottság előtt jelezte, hogy a beérkezett pályázatok elbírálásához már meghívták az MTSZ-t.

A parlamenti bizottság végül úgy döntött: nem hoz határozatot az ügyben, bízik abban, hogy az IHM és az MTSZ megállapodásra jutnak. Az ellenzéki képviselők jelezték: miniszteri biztos kinevezéséhez -- lévén a minisztériumoknak kormánypárti vezetőik vannak -- nem tudnak segítséget nyújtani. Fogarasiné Deák Valéria a bizottság szocialista elnöke zárszavában ugyanakkor értetlenségét fejezte ki amiatt, hogy az e-Magyarország pályázatból kizárták a társadalmi szervezeteket.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 07:17

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.