Szerző: Bodnár Ádám

2003. december 10. 10:40

Az első noteszgép Transmeta Efficeon processzorral

[x-bit labs] A Sharp hamarosan piacra dobja Muramasa PC-MM2-5NE noteszgépét, amelyben a Transmeta nemrégiben megjelent, 1 GHz-es Efficeon processzora teljesít szolgálatot.

[x-bit labs] A Sharp hamarosan piacra dobja Muramasa PC-MM2-5NE noteszgépét, amelyben a Transmeta nemrégiben megjelent, 1 GHz-es Efficeon processzora teljesít szolgálatot.

Az Efficeon TM8600 processzor 64 kbyte elsőszintű adat- és 128 kbyte elsőszintű utasítás-gyorsítótárral, valamint 1 Mbyte másodszintű cache-sel rendelkezik. A lapka teljesen kompatibilis az x86-os utasításkészlet-architektúrával és támogatja az SSE és SSE2 utasításkészleteket is. A 79 millió tranzisztort tartalmazó áramkört a TSMC gyártja 0,13 mikronos csíkszélességgel.

A processzor integrált DDR400 memóriavezérlőt és 4x AGP-vezérlőt tartalmaz, valamint a nyolcadik generációs AMD processzorokhoz hasonlóan HyperTransport interfészen keresztül kommunikál az alaplapi chipekkel. A Muramasa PC-MM2-5NE notebook az ALi/ULi M1563M chipkészletre épül és alapkiépítésben 256 Mbyte memóriát tartalmaz.

A notebook 10,4 hüvelykes kijelzővel, Mobility Radeon videovezérlővel, 20 Gbyte kapacitású merevlemezzel és 802.11b és 802.11g szabványokkal kompatibilis vezeték nélküli hálózati vezérlővel rendelkezik. A vállalat állítása szerint az 1,2 kilogramm tömegű számítógép standard akkumulátorról 3,5 órát üzemel. A Sharp Muramasa PC-MM2-5NE ára 1700 dollár körül alakul majd.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról