Szerző: roberto

2003. december 9. 09:57

Az SCO Groupnak nyilatkoznia kell

Jól alakul az IBM számára a még

Jól alakul az IBM számára a még márciusban elkezdődött SCO-ügy -- számolt be CNET. Amint az ismert, az SCO Group keresetet nyújtott be egy utahi bíróságon az IBM ellen a két vállalat közt fennálló, Unix rendszerekkel kapcsolatos szerződés állítólagos megszegése miatt. Az SCO Group szerint az IBM lehetővé tette egyes Unix-technológiák átszivárgását a Linuxba, ezért a cég először egymilliárd dolláros kártérítést követelt az IBM-től, amit később hárommilliárd dollárra egészített ki, és az elmúlt hónapokban több ízben is, minden elérhető fórumon figyelmeztette a vállalati Linux-felhasználókat a Linuxszal kapcsolatos szellemi tulajdon jogosulatlan felhasználásából eredő esetleges jogi bonyodalmakra, majd augusztusban bejelentette azt a Linux binárisok futtatását lehetővé tevő licenccsomagot, amellyel a helyzet szerintük megoldható. A cég egyoldalúan felbontotta az IBM-mel kötött Unix-licencszerződését, amely lehetővé teszi az IBM számára saját Unix-változatának, az AIX-nak a forgalmazását.

A múlt pénteken az ügyet tárgyaló bíró arra utasította az SCO Groupot, hogy tegyen eleget az IBM kérésének, és pontosan mutassa be azokat a kódrészleteket, továbbá a hozzájuk kapcsolódó jogait, amelyeket problémásnak talál a Linuxban. Bár az SCO hasonló jellegű sajtótájékoztatókat többször is tartott, pontos információkkal tulajdonképpen soha nem szolgált, ugyanakkor egyes megjegyzésekből arra lehet következtetni, hogy az esetleges problémák olyan Unix-technológiák kapcsán merülhetnek fel, mint az RCU (Read-Copy Update), az SMP (Symmetrical Multiprocessing), a NUMA (Nonuniform Memory Access), illetve az IBM JFS fájlrendszere.

Bár ezen technológiák szerzői jogai az IBM-nél vannak, és az IBM szerzői jogait az SCO Group nem is kérdőjelezte meg a hivatalos eljárás során (csupán a médiában tett félreérthető nyilatkozatokat), a cég kitart amellett, hogy a korábbi Unix-licencek alapján az IBM nem tehette volna nyilvánosan elérhetővé a technológiát.

Információt kell szolgáltatnia egyébként az SCO Groupnak arról is, hogy pontosan milyen módon sérti meg az IBM az SCO jogait, illetve arról, hogy valaha közzétette-e az SCO Group nyilvánosan is a kérdéses forráskódot. Az IBM célja, hogy rávilágítson arra, hogy az SCO Group korábban már szabadszoftver-licenc (GPL) alatt kiadta a kérdéses kódokat saját Linux-disztribúciójában, így hozzájárult az említett technológiák Linuxba kerüléséhez.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról