Szerző: Bodnár Ádám

2003. december 5. 11:16

A Gartner megemelte a félvezetőpiacra vonatkozó előrejelzését

A félvezetőgyárak kapacitás-kihasználtságának emelkedése, és a raktárkészletek csökkenése miatt a Gartner Dataquest némileg megemelte a globális félvezetőpiacra vonatkozó előrejelzését.

A félvezetőgyárak kapacitás-kihasználtságának emelkedése, és a raktárkészletek csökkenése miatt a Gartner Dataquest némileg megemelte a globális félvezetőpiacra vonatkozó előrejelzését.

A legfrissebb prognózis szerint 2003-ban a félvezetők globális forgalma 175 milliárd dollárra emelkedik, ez tavalyhoz képest 11,8 százalékos változást jelent. 2002-ben a növekedés mindössze 2 százalék volt. Novemberben a Gartner még úgy vélta, hogy a félvezetők eladásai az idén 174 milliárd dollárt tesznek ki, ami 2002-höz képest 11,7 százalékos emelkedés. 2004-re 20 százalékos növekedést és 210 milliárd dolláros forgalmat vár a piackutató cég.

A Gartner közzétette a félvezetőgyártók rangsorát is, amely egyelőre csak becsült forgalmi adatokon alapul. Ezek szerint az Intel immár 12. éve a világ legnagyobb chipgyártó vállalata, a cég a teljes piac 16 százalékát tudhatja magáénak. A második helyen a koreai Samsung található. A Samsung forgalma elsősorban azért növekedett, mert a vállalat termékösszetételében egyre hangsúlyosabb szerepet kapnak a NAND-típusú flash memóriák, amelyeknek átlagos eladási ára lényegesen magasabb a DRAM-chipekénél.

A harmadik helyet a Hitachi és a Mitsubishi félvezetőgyártó üzletágainak egyesítéséből létrejött Renesas Technology szerezte meg, tavaly a Hitachi és a Mitsubhisi a 10. és 11. helyen álltak. A NAND-típusú flash memóriák erős forgalma miatt a Toshiba bevétele 15 százalékkal nőtt, a vállalat a lista negyedik helyét szerezte meg. A japán gyártók jó szereplésében az erős jen és a gyenge dollár is szerepet játszott.

Az ötödik helyen a Texas Instruments áll, a hatodik helyen pedig a legnagyobb európai gyártó, az STMicroelectronics tanyázik, ezt az Infineon, az NEC, a Motorola és a Philips követi. Az Infineon forgalma 33 százalékkal nőtt, ez elsősorban a DRAM-chipek áremelkedésének, illetve a vezeték nélküli kommunikációs eszközök iránti kereslet növekedésének köszönhető. Az STMicroelectronics bevétele 12 százalékkal emelkedett. A Philips az első félév során gyengén teljesített, de a második félévben a szórakoztató-elektronikai termékekbe szánt chipek forgalma jelentősen fellendítette a vállalat teljesítményét.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról

AKROBATA

5

Elrajtolt az Adobe AI asszisztense

2024. április 17. 12:40

Előfizetéses modellben használható az AI Assistant, ami a cég PDF-szerkesztőjébe és olvasójába épül be.