:

Szerző: Bodnár Ádám

2003. december 1. 10:52

Októberben tovább növekedett a félvezetők forgalma

[CNET] A globális félvezető-forgalom októberben 15,4 milliárd dollárt tett ki, ami szeptemberhez képest 6,8 százalékos emelkedést jelent -- áll a World Semiconductor Trade Statistics (WSTS) által közzétett adatokban.

[CNET] A globális félvezető-forgalom októberben 15,4 milliárd dollárt tett ki, ami szeptemberhez képest 6,8 százalékos emelkedést jelent -- áll a World Semiconductor Trade Statistics (WSTS) által közzétett adatokban.

2002 márciusa nem fordult elő, hogy egyik hónapról a másikra ilyen mértékben lendüljenek fel a félvezető-eladások. Az októberi forgalom 23,3 százalékkal múlta felül az előző év azonos időszakának szintjét. Az év első tíz hónapjában a félvezető-eladások 16,4 százalékkal voltak magasabbak, mint a tavalyi év azonos időszakában.

"A WSTS októberi adatai megerősítik a már korábban elindult pozitív folyamatokat" -- áll az European Semiconductor Industry Association közleményében. "A félvezetők iránti kereslet minden szegmensben erős volt." A félvezető-forgalom fellendülésének mozgatói elsősorban az autókba, személyi számítógépekbe, valamint szórakoztató-elektronikai termékekbe, például televíziókba, DVD-játszókba, illetve mobiltelefonokba szánt alkatrészek voltak.

"A bejelentés biztató, de nem meglepő, tekintettel az elmúlt hátom hónap adataira" -- írta jelentésében a WSTS által közzétett adatok kapcsán Dan Scovel, a Needham & Co. elemzője. "Az idei évre jósolt, tíz százalékot meghaladó növekedés szinte biztosan bekövetkezik." A karácsonyi készülőség miatt novemberben rendszerint fellendül a félvezetők iránti kereslet, decemberben ezt rendszerint enyhe visszaesés követi -- tette hozzá Scovel.

A félvezetőipar kilábalni látszik történetének legnagyobb válságából, amely 2001 elején kezdődött meg. November elején a Semicoductor Industry Association (SIA) megemelte a félvezetőpiaci forgalomra vonatkozó előrejelzését. A szervezet úgy látja, hogy 2003-ban a félvezetők forgalma tavalyhoz képest 15,8 százalékkal 163 milliárd dollárra emelkedik, jövőre pedog 19,4 százalékkal 194,6 milliárd dollárra nő. 2005-re 5,8 százalékos, 2006-ra pedig 6,6 százalékos növekedést és 206, illetve 219,6 milliárd dolláros forgalmat vár a SIA.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 16:51

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.