Szerző: Bodnár Ádám

2003. november 26. 14:26

Magyarországon is bejelentették a Novell és a SuSE Linux összeolvadásának tervét

A Novell Magyarország és a SUSE LINUX magyarországi irodája a mai napon bejelentette, hogy a Novell szerződést kötött a SUSE LINUX, a világ egyik vezető Linux cégének felvásárlásáról. A közös sajtótájékoztatón a két cég ismertette a felvásárlás részleteit, valamint a felhasználók számára várható előnyeit.

A Novell Magyarország és a SUSE LINUX magyarországi irodája a mai napon bejelentette, hogy a Novell szerződést kötött a SUSE LINUX, a világ egyik vezető Linux cégének felvásárlásáról. A közös sajtótájékoztatón a két cég ismertette a felvásárlás részleteit, valamint a felhasználók számára várható előnyeit.

A SUSE LINUX nyílt forráskód területén szerzett tapasztalatára és a Novell világszínvonalú hálózati és személyazonosság-kezelési megoldásaira, támogatására, képzéseire és tanácsadási szolgáltatásaira építve a Novell a jövőben a Linux rendszereket és azok összes komponensét képes szállítani -- a szerverektől az asztali gépekig --, és a szervezetek számára biztonságos, megbízható és kiforrott Linux alapokat tud biztosítani.

"Ügyfeleink nyílt, szabvány alapú számítástechnika iránti igényére válaszolva a Novell négy éve elkötelezte magát a többplatformos rendszerek támogatása mellett. A Linux pedig egyre fontosabb része ennek a stratégiának" -- mondta Szittya Tamás, a Novell Magyarország ügyvezető igazgatója. "Azért választottuk a SUSE LINUXot, mert egyértelműen ők a vállalati Linux-technológia vezetői. Ezzel a felvásárlással a Novell lesz az egyetlen olyan egymilliárd dolláros cég, mely Linux rendszerrel és a köré épülő világméretű gazdasági rendszerrel is rendelkezik. Világszerte több mint 600 főnyi műszaki személyzetet képeztünk ki a Linux támogatásához. A SUSE LINUX felvásárlása teljessé teszi a munkaállomásoktól szerverekig terjedő technológiaskálánkat."

"A Novell globális hálózata, szakértelme és a biztonság, megbízhatóság világméretű, vállalati szintű támogatása pontosan az, melyre szükségünk van a SUSE LINUX következő szintre emeléséhez" -- nyilatkozta Dr. Szentiványi Gábor, a SUSE LINUX magyarországi irodájának ügyvezető igazgatója. "A Novell és a SUSE verhetetlen párost alkotnak Magyarországon is, mivel mindkét vállalatot kiemelkedő forgalom és elismertség jellemzi a magyar piacon. A SUSE a Linux területén szerzett egyedülálló tapasztalatát, tudásbázisát kiegészíti az itthoni oktatásban, képzésben, a termékek lokalizációjában, magyarításában megszerzett tapasztalat, mely a jövőben jelentős versenyelőnyt jelenthet a Novell-SUSE párosnak."

A SUSE LINUX felvásárlása fontos lépés a Novell azon törekvésében, hogy felgyorsítsa a Linux vállalati bevezetését. A Novell 2000. elején kezdte a Linux rendszerekre készülő megoldások felépítését, amikor a legfontosabb technológiáját, az eDirectory címtárat Linux rendszerekre is elérhetővé tette. 2003. áprilisában a Novell bejelentette, hogy a NetWare operációs rendszerén futó összes szolgáltatást a jövőben futtathatóvá teszi NetWare és Linux kerneleken is, és a Novell teljes, világméretű műszaki támogatásával egészíti ki. Augusztusban a Novell felvásárolta a Ximiant, vezető Linux munkaállomásfelügyeleti megoldásait a Linux munkaállomások terjedésének segítése és a Microsoft .NET alkalmazások Linux rendszereken történő futtathatóságának biztosítása érdekében.

Szeptemberben a Novell bejelentette a Novell Nterprise Linux Services (NLS) nyilvános béta verzióját, egy olyan megoldásét, mely SUSE LINUX és Red Hat rendszereken futva hálózati szolgáltatásokat kínál Linux környezetben. Az IBM, HP és Dell egyaránt megvásárolta az NLS technológia licenceit ügyfeleinek történő továbbértékesítés céljából. A SUSE LINUX segítésével a Novell kibővíti kapcsolatát a teljes Linux megoldást kereső fejlesztők és független megoldásszállítók felé. A SUSE LINUX felvásárlásával a Novell a Linux platformot is képes lesz szállítani a jelenlegi szolgáltatások mellett.

A technológia mellett ez a felvásárlás tovább erősíti a Novell stratégiai elkötelezettségét a nyílt forráskód közösség mellett. A SUSE LINUX és Novell közössége nem egyszerűen teljes Linux szoftvermegoldásokat kínál, hanem világméretű csatornákat és iparági vezető partnerkapcsolatokat is. A létrejövő cég segíti egy olyan virágzó, globális nyílt forráskód gazdasági rendszer kialakulását, mely innovációt és választási lehetőséget kínál a fejlesztőknek, felhasználóknak és szervezeteknek egyaránt. A Novell határozottan elkötelezte magát a nyílt szabványok mellett, és folyamatosan végzi a meglévő nyílt forráskód kernel fejlesztési tevékenységét. A támogatástól és fejlesztői erőforrásoktól az eseményekig és nyílt forráskód kernel projektek -- például az XFree86, ReiserFS, KDE, GNOME és Mono -- támogatásáig a Novell a nyílt forráskód közösség mellett áll.

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.

a címlapról

MÁLNÁS

6

Tőzsdére megy a Raspberry Pi

2024. május 16. 14:00

Az elmúlt évek meghatározó áramköri lapkáit készítő technológiai cég papírjaival is lehet majd kereskedni a brit tőzsdén.