Szerző: Bodnár Ádám

2003. november 20. 12:37

Comdex: a Microsoft minden levelezőplatformjába beépíti a SmartScreen anti-spam technológiát

[Well] A Microsoft Comdex kiállításon bejelentette, hogy a vállalat kéretlen levelek elleni összehangolt erőfeszítéseinek részeként mindegyik e-mail platformján bevezeti a SmartScreen nevű spamszűrő technológiát.

[Well] A Microsoft Comdex kiállításon bejelentette, hogy a vállalat kéretlen levelek elleni összehangolt erőfeszítéseinek részeként mindegyik e-mail platformján bevezeti a SmartScreen nevű spamszűrő technológiát.

A Microsoft Research fejlesztőmunkájának eredményét dicsérő SmartScreen technológia első változatai már megjelentek az Outlook 2003-ban, illetve az MSN 8 és a Hotmail levelezőszolgáltatásban, és rövidesen elérhető lesz az Exchange Server 2003 új bővítményeként is, Microsoft Exchange Intelligent Message Filter néven.

A SmartScreen technológia a legkorszerűbb spamszűrési eljárásokból épül fel, ezekkel egészíti ki a különböző termékeket és eszközöket, segítséget nyújtva a vállalati és egyéni e-mail felhasználóknak ahhoz, hogy megvédjék magukat az egyre hömpölygő spamáradattól. Spamnek általában a kéretlenül küldött, nemkívánatos leveleket szokták nevezni, ezt a definíciót a Microsoft úgy finomította, hogy a fogalom alatt a kéretlenül küldött "ömlesztett", illetve a kéretlenül küldött, hirdetéseket tartalmazó leveleket érti.

Az új, szabadalmaztatott technológia a gépi tanulás módszerén alapul: a levelezőprogram felhasználója dönti el, hogy egy levél spamnek minősül-e. Ez a döntés egy visszacsatolási körön keresztül visszajut a szűrőhöz, amely így megtanulja, hogy milyen jellemzők után kutasson. Több százezer Hotmail-előfizető vállalkozott rá, hogy több millió levélről eldöntse, valódi üzenetnek vagy spamnek tekinti-e azokat. Ennek eredményeképpen több mint 500 000 olyan jellemzőt sikerült azonosítani, amelynek alapján a SmartScreen technológia vizsgálja a leveleket.

A Microsoft az elektronikus levelezés védettségét, biztonságosságát és hatékonyságát célzó átfogó erőfeszítése részeként hamarosan egy új, kiszolgálóoldali spamellenes szolgáltatást tesz elérhetővé az Exchange 2003 felhasználói számára, amely szintén a SmartScreen technológián alapul. Az Exchange intelligens üzenetszűrő heurisztikus módszerekkel elemzi a bejövő leveleket, és megállapítja róluk, hogy levélszemétnek minősíthetők-e. A szűrő intelligens, az idő múltával alkalmazkodik a helyzethez, így egyre jobban útját tudja állni a nemkívánatos leveleknek, és egyre kevesebbszer dönt tévesen.

Ha a kiszolgálón fut az intelligens üzenetszűrő, a kéretlen levelek javarésze még az előtt elcsíphető, hogy eljutna a felhasználók postaládájába. Az intelligens üzenetszűrő csak az Exchange 2003 változatán működik, így az Exchange Server felügyeleti eszközeinek egységes kezelőfelületéről vezérelhető. Az Exchange intelligens üzenetszűrő 2004 első felében lesz elérhető a Microsoft ügyfelei közül azoknak, akik frissítési garanciával kiegészített licencet vásároltak az Exchange 2003-ra.

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.

a címlapról

MÁLNÁS

6

Tőzsdére megy a Raspberry Pi

2024. május 16. 14:00

Az elmúlt évek meghatározó áramköri lapkáit készítő technológiai cég papírjaival is lehet majd kereskedni a brit tőzsdén.