Szerző: Rátonyi Gábor Tamás

2003. november 19. 15:18

Mobil számhordozhatóság: nem lesz jelzés átirányításkor

Jövő májusban lép életbe a mobil számhordozhatóság, azaz ekkortól lehet a teljes telefonszám megtartásával új szolgáltatóhoz szerződni. Míg a vezetékes számhordozhatóság esetében várhatóan a hívó félnek nem jelent majd külön költséget a másik szolgáltatóhoz átkötött előfizető felhívása, a mobilszámok esetében azonban hívó azt a tarifát fizeti majd, amit a hívott hálózat irányában egyébként is kiszámlázna a szolgáltatója.

[HWSW] Jövő májusban lép életbe a mobil számhordozhatóság, azaz ekkortól lehet a teljes telefonszám megtartásával új szolgáltatóhoz szerződni. Míg a vezetékes számhordozhatóság esetében várhatóan a hívó félnek nem jelent majd külön költséget a másik szolgáltatóhoz átkötött előfizető felhívása, a mobilszámok esetében azonban hívó azt a tarifát fizeti majd, amit a hívott hálózat irányában egyébként is kiszámlázna a szolgáltatója.

Mivel a hívószámok megőrzésének elvébe az előhívó szám megtartása is beletartozik, a jövőben a hívó nem lehet biztos abban, hogy a például 20-as körzetszámmal tárcsázott szám valóban pannonos-e, hiszen a számhordozhatóság révén a telefontulajdonos már westeles vagy akár "vodás" is lehet. Ennek azért van jelentősége, mert a mobilszolgáltatók a hálózaton belüli hívásokat kedvezményes tarifával számolják, míg a konkurens szolgáltató ügyfeleinek felhívása többet kóstál.

A Hírközlési Felügyelet kapta a megbízást arra, hogy a mobil számhordozhatóság jogszabályi kereteit kidolgozza. Egyedülálló módon, az interneten hirdették meg, hogy hozzászólásokat, véleményeket várnak a még kialakulatlan kérdésekkel kapcsolatban. A HíF honlapján megrendezett szakmai konzultáció időszakában a szolgáltatókon túl számos magánszemély javaslata is olvasható volt. A konzultációs időszak lezárult, a HíF jelenleg egyeztet a mobilszolgáltatókkal.

Mint Csapó Attila, a HíF számhordozhatósági projektvezetője lapunknak elmondta: a konzultációs időszakot sikeresnek ítélik, és örültek, hogy a szolgáltatók véleményén kívül több magánszemély is értékes gondolatokat vetett fel a webes fórumban. Ezeket igyekeztek is figyelembe venni -- így például a HíF is támogatná, hogy a szolgáltatóváltás elintézése egyablakos rendszerben történjen (azaz ne legyen szükség két mobilszolgáltatót is felkeresni), valamint azt is pártolják, hogy a számhordozhatóságot átmeneti időszak nélkül vezessék be, ami szintén szerepel a HíF honlapon hozzászólók javaslatai közt.

Nem lesz ugyanakkor figyelmeztető jel akkor, ha átirányított számot hív majd valaki, noha ezt -- a szolgáltatókon kívül -- többen is szorgalmazták a fórumon. Ennek ellensúlyozására a mobilcégek esetleg vállalnák, hogy egy ingyenes hívószámon adjanak tájékoztatást a telefonszámok hovatartozásáról.

Bár a tervezethez már nem lehet hozzászólni, az egyelőre még csak egyeztetési fázisban van, ami várhatóan november végén zárul le. Míg egyes kérdésekben már körvonalazódni látszik a megegyezés, más esetekben még a mobilszolgáltatóknak is egyetértésre kell jutni. A számhordozhatóság jogszabályi feltételeit egy később megszülető kormányhatározat fogja előírni -- a HíF javaslatai alapján.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról