Szerző: Bodnár Ádám

2003. november 18. 13:46

Tudomány a nyomtatás szolgálatában

Kim Holm, a HP Képalkotás és Nyomtatási Divízió (IPG) kellékanyag részlegének EMEA régióért felelős alelnöke és ügyvezető igazgatója bemutatta a HP Photo Big Bang programjában központi szerepet játszó tudományos eredményeket.

Kim Holm, a HP Képalkotás és Nyomtatási Divízió (IPG) kellékanyag részlegének EMEA régióért felelős alelnöke és ügyvezető igazgatója bemutatta a HP Photo Big Bang programjában központi szerepet játszó tudományos eredményeket.

"A nyomtatás hátterében meghúzódó tudományos eredmények lenyűgözők, és bár sokan nem tudják, mi is történik a nyomtató vagy a festékkazetta belsejében a 'nyomtatás' gomb lenyomásakor, a végeredményben nagyon is fontos szerepet játszik a tudomány" -- mondta Kim. "Ez az, ami megkülönböztet minket a versenytársaktól, és eltérést jelent a hagyományos képalkotási és nyomtatási gyakorlathoz képest. Különösen így van ez a fotónyomtatás piacán. A profi és hobbifotósok egyaránt a hagyományos fotózásnál megszokotthoz mérhető, vagy azt megszégyenítő képminőséget és fakulási jellemzőket várnak el fotónyomtatáskor."

A digitális képalkotás és nyomtatás terén végzett tudományos kutatásokhoz folyamatos befektetésre és az ágazat legjobb koponyáira van szükség. Az IPG több száz vegyészetben, toxikológiában és műszaki berkekben jártas kutatás-fejlesztési szakembert foglalkoztat. Fejlesztőcsapatai egy-egy speciális tinta vagy nyomtatási anyag kidolgozására koncentrálnak, így az eredeti HP anyagok minden eleme gazdag kutatási múltra tekint vissza.

"Kutatás-fejlesztési csapataink eddig több mint 7000 szabadalmat jegyeztettek be az IPG számára, és ezek mintegy fele kellékanyagokkal kapcsolatos. Ez a szám exponenciális növekedésen ment keresztül az elmúlt tíz évben, és továbbra is egyre nő a benyújtott szabadalomigénylések száma" -- folytatta Kim. "E szabadalmak és a hátterüket adó újítások révén az idén már 42 új kellékanyaggal sikerült piacra lépnünk. Tavaly 40 új termékünk volt, ami szintén rekordnak számít, tehát innovációs tevékenységünk is egyre gyorsul."

Kim számos tudományos érdekességgel szolgált. Elmondta többek között, hogy a HP tintasugaras nyomtatófejei hétszer több hőenergiát termelnek négyzetméterenként, mint maga a Nap. A HP tintasugaras nyomtatási eljárásában alkalmazott integrált áramköri lapkák 18 millió 2-4 pikoliteres cseppet helyeznek el nagy pontossággal a papír felületén. A HP fotópapírja hét, különlegesen megtervezett rétegből áll össze, és minden egyes bevonat 15 különféle alkotóelemet tartalmaz. Egy-egy új HP fotópapír kifejlesztése akár két évet is igénybe vehet.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról