:

Szerző: Bodnár Ádám

2003. november 17. 18:38

Stratégiai együttműködési megállapodást kötött a Sun és az AMD: jövőre érkeznek az Opteron-alapú Sun Fire szerverek

Scott McNealy
Scott McNealy
Amit az várható volt, a Comdex kiállításon Scott McNealy, a Sun Microsystems elnök-vezérigazgatója bejelentette, hogy vállalata stratégiai szövetséget kötött az AMD-vel, amelynek keretén belül a jövő évtől Opteron processzorra épülő szervereket is felvesz a kínálatába, illetve elkészíti a Solaris, a Java, valamint a Linux platformok Opteronra optimalizált változatát. A bejelentett megállapodás értelmében a Sun és az AMD a jövőben szoros együttműködésben fejlesztenek hardveres és szoftveres megoldásokat.

"Az elmúlt év során óriási lépéseket tettünk annak érdekében, hogy versenyképes áron minél több ügyfélhez eljuttathassuk a Solaris OS és a Java technológia már bizonyított előnyeit" -- mondta Scott McNealy. "Ez azt jelenti, hogy a vevőink a Solaris OS, a Linux és a Java minden előnyét élvezhetik akár SPARC, akár x86 rendszereken. Az AMD Opteron processzorral újabb választási lehetőséget és nagyobb teljesítményt adunk az ügyfelek kezébe."

"A mai megállapodás ékes bizonyítéka annak, hogy az AMD egyre elfogadottabb a vállalati körökben" -- mondta Hector Ruiz, az AMD elnök-vezérigazgatója. "A Sun hálózati számítástechnikai tapasztalatai ész az AMD Opteron platform kombinációja révén az ügyfelek sosem látott skálázhatósághoz és rugalmassághoz juthatnak. A Sun támogatása további lendületet ad az AMD Opteron processzor sikerének."

A Sun közölte, hogy a jövő év során két és négy Opteron processzort tartalmazó rendszerekkel bővíti Sun Fire szervereinek kínálatát, amelyeket Opteronra optimalizált Solaris vagy Linux operációs rendszerrel szállít. A Sun és az AMD a későbbiekben együttműködik négynél több processzort tartalmazó rendszerek fejlesztésében is. A vállalat emellett optimalizálni fogja az AMD nyolcadik generációs processzorára a Java Enterprise System szoftverrendszert. A Sun közleménye szerint a Solaris és a Java Enterprise System megfelelő változatainak előzetesei a jövő év első felében kerülnek a piacra.

A cégek közölték, hogy az iForce Partner Program keretén belül már meglevő alkalmazásokat ültetnek át az AMD nyolcadik generációs processzoraira és a Solaris operációs rendszerre. Emellett a Sun és az AMD a marketing és az értékesítés terén is együttműködik.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 02:23

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.