Szerző: Bodnár Ádám

2003. november 17. 16:53

IBM DB2 Everyplace: vállalati alkalmazások mobil eszközökön

[Mmd] Az IBM olyan új szoftvert jelentett be, amellyel az üzleti információk a kézi számítógépes eszközökre is eljuttathatók. Az új adatbázis-szoftver valós idejű hozzáférést biztosít az üzleti információkhoz és lehetővé teszi, hogy a mobil alkalmazottak távolról betekintsenek a fontos adatokba, ezáltal gyorsabban reagáljanak ügyfeleik igényeire.

[Mmd] Az IBM olyan új szoftvert jelentett be, amellyel az üzleti információk a kézi számítógépes eszközökre is eljuttathatók. Az új adatbázis-szoftver valós idejű hozzáférést biztosít az üzleti információkhoz és lehetővé teszi, hogy a mobil alkalmazottak távolról betekintsenek a fontos adatokba, ezáltal gyorsabban reagáljanak ügyfeleik igényeire.

A DB2 Everyplace version 8 szoftver új, a könnyű kezelhetőséget szolgáló képességei leegyszerűsítik a fejlesztők és rendszergazdák munkáját a mobil alkalmazás-fejlesztés és adminisztráció területén. Az új szoftver már teljesen automatizált, és semmilyen adminisztrációt nem igényel a végfelhasználók részéről, miközben a vállalat minden alkalmazottja számára biztosítja az egységes hozzáférést és a szinkronizációt. A kibővített platformtámogatással akár felére csökkenhet a mobil alkalmazások fejlesztéséhez szükséges idő.

A mobil dolgozók a DB2 Everyplace segítségével a legkülönfélébb alkalmazásokból illetve adatforrásokból végezhetnek valós idejű lekérdezést, visszakeresést és adatmódosítást, még a versenytársak -- például az Oracle és a Microsoft -- rendszereiben tárolt adatokon is. Ezzel egyszerűbbé vált az üzleti információk elérése illetve megosztása mobil eszközökön, például smart phone készülékeken, PDA-n, vagy laptopon keresztül.

A DB2 Everyplace azzal szolgálja a hatékonyabb munkavégzést, hogy a vállalat üzleti alkalmazásait közvetlenül eljuttatja a távoli helyszínen tartózkodó alkalmazottakhoz. Az új szoftver tetszőleges helyen, tetszőleges időpontban lehetővé teszi a munkavégzést, függetlenül attól, hogy az érintett dolgozó csatlakozott-e a hálózathoz.

Lehetővé teszi például, hogy a cég egy globális szinten működő értékesítője valós időben vegyen fel új megrendeléseket, vagy ügyféladatokat keressen vissza PDA készüléken. A DB2 Everyplace szoftver automatikusan összehangolja az újonnan bevitt adatokat a vállalat backend alkalmazásaival és adatbázisával, majd azt minden úton levő értékesítő letöltheti PDA-ra. Ennek eredményeként a DB2 Everyplace mára megkülönböztető versenytényezővé vált, amely naprakész ismeretekkel látja el az értékesítési csapat tagjait és amely lehetővé teszi számukra, hogy a piac által megkövetelt gyorsasággal reagáljanak ügyfeleik igényeire.

A DB2 Everyplace version 8 legfontosabb újdonságai:

  • Továbbfejlesztett alkalmazás-szinkronizáció a WebSphere Everyplace Access-en keresztül: ez a funkció a mobil eszközök felé előállítja az üzleti alkalmazások valós idejű virtuális nézetét -- az e-mailt, az azonnali üzenetkezelést és a nagyvállalati alkalmazásokat is beleértve; ez biztosítja a folyamatos munkavégzés lehetőségét a mobil alkalmazottak számára, hálózatról lekapcsolt állapotban is.
  • A DB2 Information Integratorból származó adatok támogatása: ezáltal a DB2 Everyplace mobil adatforrásként szolgálhat olyan információ-integráló projektekhez, mint a vagyonkezelés, az ERP, a CRM, az SCM vagy más, üzleti intelligencia igények kiszolgálása.
  • Új .Net Framework és .Net Compact Framework interfészek, amelyek leegyszerűsítik a mobil alkalmazás-fejlesztést a Windows munkaállomásokon és szervereken, valamint a Windows Mobile eszközökön és Pocket PC-ken. Ezek a bővítések felére csökkentik a .Net alkalmazások fejlesztési idejét.
  • Fokozott Java alkalmazás-fejlesztési támogatás, amely az IBM J9 Java Virtual Machine-t összeköti a Java-adatbázisokkal és ezzel jobb csatlakoztathatóságot és teljesítményt tesz elérhetővé, elősegítve a mobil alkalmazások gyorsabb létrehozását.
  • Új plug-in a WebSphere Studio fejlesztőknek, amely segítséget nyújt a szofisztikált, mobil Java-alkalmazásainak létrehozásához PalmOS és PocketPC platformokra.

Minden DB2 Everyplace termékhez tartozik egy ingyenes Mobile Application Builder (MAB), amely gyors alkalmazás-fejlesztést tesz lehetővé kézi eszközökre, mégpedig egyetlen kódsor megírása nélkül. A szoftver jellemzője az egérrel kezelhető (drag-and-drop) alkalmazás-fejlesztési környezet, amely a terjedelmes kézi programírás kiküszöbölésével leegyszerűsíti az alkalmazások elkészítését. A MAB támogatja a PalmOS-alapú, továbbá a Javát támogató eszközöket.

Ezenfelül, a DB2 Everyplace technológia az IBM Pervasive Computing stratégiájába illeszkedik, megkönnyíti bármilyen típusú eszköz csatlakoztatását bármilyen hálózathoz, és ezzel bármilyen típusú adat elérését biztosítja.

A DB2 Everyplace Express az IBM Express termékportfóliójának legújabb tagja, amely árfekvése és tervezése tekintetében egyaránt a középvállalatok számára készült. A szoftverrel az IBM újabb előrelépést tesz az adatbázis-technológia meghonosításában középvállalati szinten is. A DB2 Everyplace Express osztályméretű, vagy kisvállalati környezetben ideális, és ugyanazokat a jellemzőket kínálja az ügyfeleknek, mint a DB2 Everyplace. Windows vagy Linux operációs rendszerre is telepíthető, maximum két CPU-n.

A szoftver kisebb méretű implementációkhoz kedvező áron szerezhető be, de ekkor is teljes értékű mobil adatkezelési megoldást nyújt. A DB2 Everyplace Express használatához minden regisztrált felhasználó számára egyéni felhasználói licenc szükséges, amely azonban nem korlátozza a mobil eszközök számát.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról