Szerző: Bodnár Ádám

2003. november 17. 11:47

Február 4-én debütál a Dothan magos Pentium-M processzor

Tajvani notebook-gyártók állítása szerint az Intel február 4-én rántja le a leplet Dothan kódnevű processzoráról. A 90 nanométeres csíkszélességgel gyártott Pentium-M chip három változatban lesz kapható, a leggyorsabb kivitel órajele 1,8 GHz lesz.

Tajvani notebook-gyártók állítása szerint az Intel február 4-én rántja le a leplet Dothan kódnevű processzoráról. A 90 nanométeres csíkszélességgel gyártott Pentium-M chip három változatban lesz kapható, a leggyorsabb kivitel órajele 1,8 GHz lesz.

A Dothan kódnevű Pentium-M processzor sorozatgyártása már jelenleg is folyik. A Dothan 2 Mbyte másodszintű gyorsítótárat tartalmaz, 140 millió tranzisztorból áll, magjának mérete 87 mm2 és a nagyobb másodszintű gyorsítótárnak köszönhetően azonos órajelen is lényegesen nagyobb teljesítményt nyújt, mint a jelenlegi Pentium-M. A Dothan első változata 1,8 GHz-en működik, a második negyedévben ezt követi az 1,9 GHz-es kivitel.

A Dothan magos processzorra, valamint az Alviso kódnevű chipkészletre és a Calexico 2 vezeték nélküli hálózati vezérlőre épül a második generációs Centrino platform, amelynek fejlesztési kódneve Sonoma. A Sonoma platform számos új generációs szolgáltatást és technológiát támogat, köztük a DDR-II memóriákat, PCI Express felületű perifériákat, a Serial-ATA merevlemezeket, valamint 7.1 csatornás, alacsony fogyasztású audiovezérlőt, illetve alacsony fogyasztásra optimalizált grafikus magot.

A Sonoma része a Calexico 2 vezeték nélküli hálózati vezérlő, amely egyaránt kompatibilis a 802.11a, 802.11b és 802.11g szabványokkkal. A Sonoma platformot felépítő termékek várhatóan a jövő év második felében kerülnek kereskedelmi forgalomba.

Tajvani gyártók becslései szerint a Pentium-M processzorra, illetve a Centrino platformra épülő notebookok a negyedik negyedévben legyártott gépeknek akár 75 százalékát is adhatják. A harmadik negyedévben az arány 60 százalékhoz közelített, azonban az Intel október elején jelentősen, egyes esetekben több mint 30 százalékkal csökkentette a Pentium-M lapkák, valamint a Centrino chipkészletek árát, így a tavasszal debütált mobil technológiára épülő notebookok egyre olcsóbbak lehetnek.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról