Szerző: Bodnár Ádám

2003. november 14. 16:23:08

A Transmeta tanult a Crusoe hibáiból

A Transmeta tanult a Crusoe kapcsán elkövetett hibákból és az Efficeon esetében nem ismétli meg azokat -- mondta a vállalat európai részlegének igazgatója. Chris Russel szerint az Efficeon fogyasztásban és teljesítményben is méltó ellenfele lesz az Intel Pentium-M processzorának.

A Transmeta tanult a Crusoe kapcsán elkövetett hibákból és az Efficeon esetében nem ismétli meg azokat -- mondta a vállalat európai részlegének igazgatója. Chris Russel szerint az Efficeon fogyasztásban és teljesítményben is méltó ellenfele lesz az Intel Pentium-M processzorának.

"Az első Transmeta processzor, a Crusoe gyenge teljesítményt nyújtott, ezért nem lehetett sikeres" -- ismerte el Russel. Noha a Crusoe alacsonyabb fogyasztással büszkélkedhetett, mint más gyártók mobil processzorai, a számítási teljesítménye nem volt elégséges a felhasználók számára.

"Az Efficeonban minden benne van, amit a Crusoe kapcsán tanultunk" -- mondta Russel. A 128 bites szóhosszal dolgozó Cruseo-val szemben az Efficeon 256 bites VLIW (Very Long Instruction Word -- hosszú utasításszavú) lapka, ami egyben azt is jelenti, hogy a TM5x00-nél órajelenként kétszer több (legfeljebb 8) utasítás feldolgozására képes.

A Transmeta mérései szerint az Efficeon azonos fogyasztás mellett egyes tesztekben akár 30 százalékkal is nagyobb teljesítményt nyújthat, mint az Intel Pentium-M. Az NVIDIA által tervezett chipkészlettel kiegészítve az Efficeon a grafikus tesztekben is felülmúlja az Intel Pentium-M processzort és i855GM chipkészletet tartalmazó rendszert.

Az Efficeon TM8600 processzor 64 kbyte elsőszintű adat- és 128 kbyte elsőszintű utasítás-gyorsítótárral, valamint 1 Mbyte másodszintű cache-sel rendelkezik. A lapka teljesen kompatibilis az x86-os utasításkészlet-architektúrával és támogatja az SSE és SSE2 utasításkészleteket is. A 79 millió tranzisztort tartalmazó áramkört eleinte a TSMC gyártja 0,13 mikronos csíkszélességgel. Iparági szakértők szerint az Efficeon gyártása darabonként akár 100 dollárba is kerülhet, Russel ezt az információt nem kommentálta.

A standard modellnek számító TM8600 processzor 29 x 29 milliméteres, 783 tűs FC-OBGA tokozásban, míg az 512 kbyte másodlagos gyorsítótárral ellátott TM8620 modell 21 x 21 milliméteres tokozásban kerül forgalomba. A processzor integrált DDR400 memóriavezérlőt és 4x AGP-vezérlőt tartalmaz, valamint a nyolcadik generációs AMD processzorokhoz hasonlóan HyperTransport interfészen keresztül kommunikál az alaplapi chipekkel.

a címlapról

Hirdetés

Python everywhere!

2020. február 23. 19:13

Gyere Pythonozni a HWSW rendezvényeire! Megmutatjuk, hogy a Python nem csak a fejlesztők nyelve, hiszen egyszerűsége miatt előszeretettel használják az üzemeltetők és DevOps szakemberek, tesztelők, illetve az adattudósok is, és elfut szinte bárhol, a mikrovezérlőktől egészen a böngészőkig.