Szerző: Rátonyi Gábor Tamás

2003. november 13. 15:41

Nem sérül a díjmegosztási modell: mégsem nyugodtak a szolgáltatók

Nem sérül a díjmegosztás modellje, az ebből származó bevételeik elvesztése miatt nem kell tartaniuk az ingyenes internetszolgáltatóknak -- ez az üzenete az Informatikai és Hírközlési Minisztérium (IHM) mai sajtótájékoztatójának. Mint Pataki Dániel, az IHM hírközlési helyettes államtitkára leszögezte: a Hírközlési Törvény tervezetében nincs vállalhatatlan változás.

[HWSW] Nem sérül a díjmegosztás modellje, az ebből származó bevételeik elvesztése miatt nem kell tartaniuk az ingyenes internetszolgáltatóknak -- ez az üzenete az Informatikai és Hírközlési Minisztérium (IHM) mai sajtótájékoztatójának. Mint Pataki Dániel, az IHM hírközlési helyettes államtitkára leszögezte: a Hírközlési Törvény tervezetében nincs vállalhatatlan változás.

A helyettes államtitkár elmondta: sem a díjmegosztás, sem az átalánydíjas hozzáférés modellje nem sérül az új törvény miatt. Az átalánydíjas internet-hozzáférési modell is megmarad, igaz, csak azokon a helyeken, ahol szélessávú elérésre nincs reális esély. Pataki szerint a valódi versenyhelyzet kialakulását nem csak maga a törvény, de épp az új szabályozási szervezet, a Nemzeti Hírközlési Hivatal kezébe adott jogosítványok, szankciók is biztosítják.

A díjmegosztási modellt hiányoló, és ennek törvénybe illesztése érdekében petíciót készítő Freestart ugyan üdvözli a díjmegosztás megmaradását, ám meglátása szerint önmagában ez a modell nem jelentene átfogó, piaci versenyt teremtő reformot. A Freestart véleménye szerint az az EU-konform piaci verseny feltételeinek megteremtése továbbra sem olvasható ki a parlament elé beterjesztett törvényjavaslatból.

A Freestart tart attól is, hogy a Matáv egy régóta emlegetett új költségelemet építhet be az internetszolgáltatókkal megkötött szerződésekbe, amit az ISP-k kénytelenek lesznek az előfizetőikre hárítani. A törvénytervezet azonban nem lesz képes kivédeni a Matáv díjemelését.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról