:

Szerző: Ady Krisztián

2003. november 13. 11:53

A 16x-os DVD-írás már a technológia határait feszegeti

[CDR-Info] A Philips laboratóriumaiban már a közeljövő DVD-íróit fejlesztik: a vállalat elkészítette első DVD+R lemezt égető prototípusát, mely akár 16x-os írási sebesség elérésére is képes. Ezzel az írási sebességgel a Philips meghajtója 6 perc alatt volt képes teleírni egy 4,7 GB névleges kapacitású DVD+R médiát.

[CDR-Info] A Philips laboratóriumaiban már a közeljövő DVD-íróit fejlesztik: a vállalat elkészítette első DVD+R lemezt égető prototípusát, mely akár 16x-os írási sebesség elérésére is képes. Ezzel az írási sebességgel a Philips meghajtója 6 perc alatt volt képes teleírni egy 4,7 GB névleges kapacitású DVD+R médiát.

Ez az írási sebesség már közel van a legmagasabb írási sebességhez, legalábbis ami a költséghatékony írást, a megfizethető berendezések piacát jelenti. A prototípussal szerzett tapasztalatokról az elmúlt héten Japánban megrendezett "International Symposium on Optical Memory" rendezvényen számolt be a vállalat, s új fejlesztésével őszinte elismerést váltott ki a szakemberekből.

A Philips által fejlesztett technológia alapja lehet a DVD+RW Szövetség által menedzselt DVD+RW szabvány 2004-ben várható további bővítésének. A jelenleg elérhetőnél kétszer gyorsabb írási technológia egyik kulcseleme a megfelelő "írási stratégia" kidolgozása, a megfelelő paraméterek meghatározása. Nem mindegy ugyanis, hogy az írást végző lézerimpulzusok mennyi ideig és milyen energiával pázstázzák végig a lemezt a jelek, a digitális 1-et és nullát reprezentáló, rosszabb fényvisszaverő tuljadonságú "égetett" jelek létrehozásához.

Az apró jelek előállítása rendkívül nehéz az egyre növekvő sebesség mellett, hiszen a hordozórétegnek egyre kevesebb ideje van felmelegedni és lehűlni. Különösen nagy gondot okoz, hogy a felforrósodott hordozórétegbe vésett új jel részlegesen vagy akár egészében is törölheti a szomszédos jelet. A Philipsnek sikerült olyan írási módszert kifejlesztenie, mely megfelelő pontosságú és minőségű írást biztosít, sőt, a meghajtókat készítő vállalatok egyszerűen implementálhatják az új algoritmust készülékeikbe.

A nagy sebességű írás megbízhatósága természetesen nem csak a lézersugár kezelésétől függ, a meghajtó egyéb paramétereinek is rendkívüli precizitást kell biztosítaniuk, megfelelő stabilitással és pontossággal kell rendelkezniük. A meghajtó elektronikájának is meg kell felelnie az új követelményeknek.

A 16x-os sebességű DVD-írás lassan a technológia elméleti határait feszegeti. A készülékbe helyezett lemez 180 fordulat/másodperces sebességgel forog, ami azt jelenti, hogy a kerületi sebesség eléri az 56 méter/másodperces, azaz több mint 200 km/órás értéket, s ilyen sebesség mellett kell a lézer által okozott impulzusokkal a kevesebb mint 5 századmikron méretű piteket létrehozni!

Szólj hozzá a fórumban!

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 23:06

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.