Szerző: Ady Krisztián

2003. november 13. 10:51

Bemutatta első push-to-talk szolgáltatást támogató mobiltelefonját a Nokia

A Nokia tegnap bemutatta a világ első push-to-talk -- CB-szerűen működő -- készülékét, a sportos Nokia 5140 telefont. A Nokia 5140 a felhasználókat egyetlen gombnyomásra azonnal összekapcsolja, emellett olyan egyedülálló szolgáltatások sorát kínálja az aktív életstílust kedvelők számára, mint a digitális iránytű, a fitneszedző alkalmazás és a beépített VGA fényképezőgép.

A Nokia tegnap bemutatta a világ első push-to-talk -- CB-szerűen működő -- készülékét, a sportos Nokia 5140 telefont. A Nokia 5140 a felhasználókat egyetlen gombnyomásra azonnal összekapcsolja, emellett olyan egyedülálló szolgáltatások sorát kínálja az aktív életstílust kedvelők számára, mint a digitális iránytű, a fitneszedző alkalmazás és a beépített VGA fényképezőgép.

A GSM, GPRS és EDGE-képes Nokia 5140 telefon négysávos, GSM 900/1800/1900 MHz-es hálózatokat támogató változata elsősorban az európai és az ázsiai piacon, míg a GSM 850/1900/1800 MHz kivitelben készített főként az amerikai kontinensen lesz kapható. Mindkét verzió megjelenését 2004 második negyedévére tervezik.

A Nokia 5140 telefonon az adó-vevő szolgáltatás révén egy gombnyomással kapcsolatba léphetünk barátainkkal vagy családunkkal egy gyors beszélgetéshez, de akár elérhetjük a beépített VGA fényképezőgépet is a vizuális kapcsolatteremtéshez. A felhasználó az adó-vevő funkciót a készülék oldalán jól elérhetően elhelyezett gomb megnyomásával elindítva gyorsan felveheti a kapcsolatot egy másik személlyel vagy csoporttal.

Az adó-vevő funkciót a GSM készülékek között elsőként biztosító Nokia 5140 telefon megjelenése a push-to-talk szolgáltatás elterjedésének első lépését jelzi. A Nokia 2004 folyamán legalább hat hasonló, adó-vevő funkcióval ellátott telefont szeretne bemutatni, ezt követően pedig a funkció a Nokia szinte minden GSM termékében megtalálható lesz.

A Nokia 5140 telefon az adó-vevő működésére emlékeztető push-to-talk funkciója egy fél-duplex IP alapú hangátvitel (VoIP) megoldás, amely a jelenlegi GSM rendszerek részét képező, már létező GPRS és EDGE adathálózatokat használja. A módszerrel átlagosan legalább a jelenlegi, kifejezetten push-to-talk cellás hálózatokon megszokott teljesítmény érhető el.

"A Nokia továbbra is a jól körülhatárolható piacok számára rendkívül vonzó új termékek megalkotásán dolgozik. Az aktív funkciók sorát felvonultató Nokia 5140 telefon tökéletes választás a mozgást és a természetet kedvelők számára, de azoknak is, akik erre vágynak" -- mondta Paul Chellgren, a Nokia termékmenedzsment és üzletágfejlesztési alelnöke. "A Nokia 5140 telefon újszerűsége nem csupán aktív funkcióinak sorából adódik, hanem a készülék a világ első GSM adó-vevő telefonját is megtestesíti. A Nokia a push-to-talk funkció bevezetésével a GSM világában egy vadonatúj kommunikációs módszert honosított meg a világ első számú vezeték nélküli technológiájában".

A Nokia 5140 telefon az igényes felhasználók elvárásait is kielégítő, tartós, pornak, ütődéseknek és fröccsenő víznek ellenálló borítást kapott. A felhasználókat a grafikai és numerikus kijelzővel egyaránt rendelkező, beépített digitális iránytű tartja jó úton. Sötétedés után a beépített zseblámpa könnyíti meg a tájékozódást. A fitnesz szerelmesei számára az új fitneszedző funkció kínál szakemberek által javasolt edzési alapelvek szerint felépített edzésterveket.

A sport kedvelőinek érdeklődésére tarthat még számot az edzési rutinfeladatok lemérésére szolgáló szakaszidőmérő és stopper, illetve az FM rádió. A külön megvásárolható, ütődésekkel és fröccsenő vízzel szemben fokozottan ellenálló aktív fülhallgatót menet közben is könnyen hordhatjuk. Az aktív fülhallgató egyik gombja a hívások fogadására és befejezésére szolgál, a másik gombbal pedig a Nokia 5140 telefon adó-vevő funkcióját indíthatjuk el.

A Nokia 5140 az egyedülálló életstílus-szolgáltatások mellett a legfrissebb mobilfunkciók egész tárházát felvonultatja. A multimédiás üzenetküldési szolgáltatással képeket, hangot és szöveget küldhetünk, fogadhatunk. A telefon a személyre szabhatóság érdekében letölthető többszólamú csengőhangokat, egyéni háttérképeket és a Java alkalmazásokat is támogatja. A további testreszabáshoz három divatos színkombinációban külön megvásárolható Xpress-on borítások is kaphatók.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról