Szerző: zsozso

2000. május 22. 10:46

Fiery: összegzés féle ;)

    Hali!

    Elolvasgattam a sok-sok levelet a PAF-on, es szeretnek egy rovid osszegzest irni arrol, hogyan is latom az itt kialakult helyzetet, kiemelve a feltunt alkatreszeket; es egy kicsit a sajat tapasztalataimrol is irnek - remelem nem baj ;)

    Mindenekelott szerintem a nagy tomegben elofordulo meghibasodasok egy kicsit mindenkit erintenek. Ha mondjuk a kornyezetemben harman vasarolnak 34x Asust, akkor bar lehet, hogy az enyem nem hibasodik meg (valamilyen csoda folytan), de minden bizonnyal a korulottem levo 3 masik CD-ROM-bol 2 tonkremegy vagy csak elkezd rakoncatlankodni. Na persze en ilyen helyzetben kormomszakadtaig vedhetem a draga, kedves Asusomat, attol az meg egy nagy halom szemet, noha nalam rendesen is mukodik. De persze szep dolog vedeni egy termeket, nem is ez ellen szolok, hanem szerintem mindossze teljesen felesleges kulonosebben felszolalni egy magas hibaarannyal "buszkelkedo" termek mellett.

    Nezzunk nehany konkret peldat:
      1) Abit alaplap... Fel eve hasznalok egy Abit BH6 + Celeron 300A kombot, talan mondanom sem kell, 450-re huzva. Minden Abitra jellemzo hulyeseg elojott mar nalam, azonban mindezek ellenere meg vagyok elegedve a konfigommal. Teny, hogy szivas van vele, de altalaban azert 90 % az esely arra, hogy a szivasok ellenere stabilla, hasznalhatova varazsolhato a konfig - mint ahogy nalam is.
      2) Bar errol nincs igazan nagy visszhang, de szeretnek egy kicsit a Belinea moncsik ellen is szolni. Csaknem egyidoben harman is vasaroltunk Belinea 10 70 35 "csodamonitort", melynek fantasztikus kepe, nagy frissitesi frekvenciaja eddig meg szinte mindenkit rabul ejtett. Azonban, a moncsik kozul csak 1, azaz egy uszta meg szerviz nelkul, az enyem pl. az elso szerviz utan is rakoncatlonkodott meg hetekig, majd valami egi csoda folytan hirtelen megjavult. A kedvenc veszpremi szamitastechnikai cegemnel a sorozatos Belinea 17 colos moncsi garancialis problemak miatt felfuggesztettek a Belinea monitorok forgalmazasat.

A vicces az egészben az, hogy a Belinea nem gyárt monitor, egy fél tucatnyi noname és brand gyártótól összevásárolja azokat. A 10 70 35 speciel Panasonic gyártmányú. Ezt a formai és paraméterbeli hasonlóságok mellett elárulja az OSD menű, mely egy-az-egyben Panasonic.
      3) Quantum... Miutan elegem lett a Seagate vinyokbol, vettem egy 1.3 gigas Q uantum Fireball TM tipusu PIO4-es zsugat. Ezen hamarosan tobb bad sector is kepzodott, talan mondanom sem kell, a garanciaido letelte utan. A kesobbiekben egyik formazas alkalmaval eltuntek (?) a bad sectorok, igy gyorsan megszabadultam tole. Vettem helyette 2 db 6.4 gigas Fireball EX-et, melyek kozul szerencsere a slave peldany 2 heten belul megdoglott, s azonnal kicserelodott egy ugyanolyanra. Ennek ellenere en tovabbra is Quantumot vasarolok, mert mindezen problemak ellenere is meg vagyok veluk elegedve. A hibastatisztika itt is bejott!
      4) Ha nem Quantumot veszek, ugyan mit vennek? Seagate-bol nem nagyon lehet normalisat kapni nalunk, a Maxtorok eleve nem tetszenek, a WDC egyre rosszabb (raadasul hangos), az IBM-eket pedig sajat szememmel lattam, hogyan szerelik ossze: koszonom, nem kerek belole. Marad tehat a Quantum, azzal a rizikoval, hogy esetleg bedobja a torulkozot...
      5) Vannak azonban olyan komponensei a gepemnek, amikkel meg soha, semmilyen gond nem volt, talan abbol is adodik ez, hogy igyekeztem jo minosegu, neves alkatreszeket vasarolni. Igy gond nelkul mukodik a Plextor CD-ROM, Adaptec SCSI vezerlo, Matrox G200 majd kesobb G400, SB Live!, miro TV tuner. 6) A vinyokkal kapcsolatban szereny velemenyem szerint az SCSI vinyok es CD/DVD-ROM-ok nem csak a csatolofeluletben kulonboznek, hanem minosegben is egy magasabb kategoriat kepviselnek - ez is magyarazza a magasabb arukat. Egeszen hihetetlen korulmenyek kozul mentettem ki 3 db 2x NEC SCSI CD-ROM-ot, es a harombol 2 tokeletesen mukodik azota is, csak nemi takaritasra szorultak. Nem kell tehat csodalkozni, ha furcsamod az SCSI feluletu vinyok piacat nem a Quantum uralja, hanem az IBM es a Seagate :)

    Konkluzio: ne szalljunk szembe a hibastatisztikaval, es ha megtehetjuk, inkabb vegyunk jobb minosegu cuccokat. Plane igaz ez az alaplapra, hiszen az lesz a gepunk lelke: az emberi test is akkor szenved legtobbet, ha a sziv rosszalkodik!

    Ennyi lenne, nem hiszem, hogy erdemes lenne egy az egyben beollozni a PAF-ba a levelem, tulsagosan hosszura sikeredett. De azert remelem, volt benne hasznos info is ;)

    Udv,
    Fiery (Miklos Tamas)

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról