:

Szerző: Rátonyi Gábor Tamás

2003. november 6. 17:10

Adatvédelmi kifogások a UPC szerződésével kapcsolatban

Kifogásokat emelt az adatvédelmi biztos a UPC chello szolgáltatásának szerződési mellékletével kapcsolatban. Az adatvédelmi biztos egy chello előfizető bejelentése kapcsán kezdett vizsgálatot még tavaly, melynek eredményéről a napokban tájékoztatta a bejelentőt és a UPC-t is.

[HWSW] Kifogásokat emelt az adatvédelmi biztos a UPC chello szolgáltatásának szerződési mellékletével kapcsolatban. Az adatvédelmi biztos egy chello előfizető bejelentése kapcsán kezdett vizsgálatot még tavaly, melynek eredményéről a napokban tájékoztatta a bejelentőt és a UPC-t is.

Mint emlékezetes: a Broadband csomag megszűnésekor a UPC valamennyi korábbi ügyfelével új szerződést kötött. Ennek a szerződésnek a melléklete volt egy nyilatkozat, melyben a vállalat az előfizetők hozzájárulását kérte adataik külföldre továbbításához, valamint a UPC akcióiról, új szolgáltatásairól való értesítés küldéséhez.

Korábban lapunkban is megjelent a nyilatkozattal kapcsolatos kifogásokról egy hír, melyet később a UPC illetékesei kifogásoltak, mondván: a vállalat adatkezelési gyakorlata megfelel a hatályos törvényeknek, s előfizetői ezirányú tájékoztatása érdekében is megtett mindent.

Ezzel szemben az adatvédelmi biztos megállapította, hogy a nyilatkozat sem formailag, sem tartalmilag nem alkalmas nyilatkozatkérésre. Külön kiemeli az ombudsman, hogy a nyilatkozat lábjegyzete nem harmonizál az adatvédelem követelményeivel, sem a szolgáltató saját adatvédelmi tájékoztatójával, általános megállapításként pedig leszögezi: sem az adatkezelés célja, sem a kezelhető adatok köre nem felel meg az adatvédelem követelményeinek. Az adatvédelmi biztos helyteleníti a UPC adatkezelési gyakorlatát a "külföld" gyűjtőfogalom használata miatt is, mivel homályban marad: pontosan ki hol és miért kezeli az előfizetői adatokat.

Az adatvédelmi biztos felhívta a UPC figyelmét az anomáliákra, ennek hatására a szolgáltató módosítani is fogja az adatkezeléssel kapcsolatos nyilatkozatát. Mint Szűcs Lászlótól, a UPC szóvivőjétől megtudtuk: záros határidőn belül különválasztják a külföldi adattovábbításra és a marketing értesítésekre vonatkozó nyilatkozatokat.

Ugyanakkor megoldatlan maradt a külföldi adattovábbítás kérdése. A most hatályos adatvédelmi törvény ugyanis szigorúan rendelkezik a személyes adatok külföldre továbbításáról, ennek megtiltására minden előfizetőnek joga van. A UPC ugyanakkor Ausztriában tartja nyilván a magyar chellos ügyfeleket, itt működik ugyanis az a szerver, amely az e-mail címek és az IP címek kiosztásáért felelős.

Szűcs szerint ha egy régi chellos ügyfél visszavonja hozzájárulását adatai külföldre továbbításához, az a szolgáltatás ellehetetlenülését okozza, szerződésbontással járhat. A jövőben változás várható ebben is: egyrészt a UPC szerződésein a szolgáltatás igénybevételéhez elengedhetetlen feltételként szerepel majd az adatok Ausztriába továbbíthatósága, másrészt a jövőre életbelépő adatvédelmi törvény megengedőbb lesz e tekintetben: az uniós országokat úgy tekinti, mint Magyarországot, így külön jóváhagyást nem igényel a határon túlra való adattovábbítás, ha a célország az Európai Unió tagja.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 06:07

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.