:

Szerző: Ady Krisztián

2003. november 7. 16:09

IPv6 címeket támogató telefonokat fob piacra 2004-től a Nokia

[News.com] Viszonylag gyorsan reagál az ázsiai térséget fenyegető IP-ínségre a finn Nokia: a világ legnagyobb mobiltelefon-gyártója szerdán jelentette be, hogy a jövő évben megjelenő készülékei támogatják majd az Internet Protocol version 6 (IPv6) szabványt. Az IPv6 segítségével megoldódhatnak a szűkös mennyiségű szabad, mobiltelefonok számára kiosztható IP-címekből adódó problémák.

[News.com] Viszonylag gyorsan reagál az ázsiai térséget fenyegető IP-ínségre a finn Nokia: a világ legnagyobb mobiltelefon-gyártója szerdán jelentette be, hogy a jövő évben megjelenő készülékei támogatják majd az "Internet Protocol version 6" (IPv6) szabványt. Az IPv6 segítségével megoldódhatnak a szűkös mennyiségű szabad, mobiltelefonok számára kiosztható IP-címekből adódó problémák.

Az ázsiai IP-ínség okai -- a népesség nagyságán túl -- elsősorban abban keresendők, hogy a régió aránytalanul részesült a jelenleg használt IPv4 protokoll címeiből. Renee Gamble, az IDC egyik elemzője elmondta, hogy az IP-címek oroszlánrészét Észak-Amerika és Európa szerezte meg: egyedül az amerikaiak kezében van a címek 70 százaléka.

Az IPv4 rendszerben Kínának ugyanakkor mindössze 22 millió IP-cím jutott, miközben az ország lakosainak száma eléri az 1,3 milliárdot. Már tavaly is mintegy 17 millió internetelőfizető volt Kínában és becslések szerint 2007-re számuk eléri a 62,5 milliót. És ezek a számadatok nem foglalják magukban az olyan, szintén IP-címet igénylő népszerű eszközöket, mint a harmadik generációs (3G) telefonok vagy kézigépek.

Míg az IPv4 32 bites (négy darab 8 bites, decimálisan ábrázolt), addig az IPv6 128 bites (nyolc darab 16 bites, hexidecimálisan ábrázolt) címtartományt használ, így az új protokoll alatt rendelkezésre álló címek száma bőségesen elegendőnek tűnik a közeli jövőre.

A Nokia prototípusokat biztosított a térség mobilszolgáltatóinak, ezek a készülékek mind a régebbi, mind az újabb címzést alkalmazó hálózatokat támogatják. A készülékek csak tesztelésre szolgálnak, az első kereskedelmi forgalomban megjelenő készülékek bemutatása csak 2004-ben várható.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 13:56

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.