Szerző: Rátonyi Gábor Tamás

2003. november 4. 15:15

Az Interware és az NIIF kinőtte a BIX-et

Az Interware Rt. és a Nemzeti Információs Infrastruktúra Fejlesztési Program (NIIF) megállapodást kötött, hogy az egymás felé irányuló - jelenleg 200-300 Mbit/sec közötti - forgalmat közvetlenül (a BIX kikerülésével, peering alkalmazásával) cserélik ki egymás között egy 1 Gbit/sec sebességű vonalon -- ezzel tehermentesítve a hazai internet adatkicserélő központot, a BIX-et.

[HWSW] Az Interware Rt. és a Nemzeti Információs Infrastruktúra Fejlesztési Program (NIIF) megállapodást kötött, hogy az egymás felé irányuló - jelenleg 200-300 Mbit/sec közötti - forgalmat közvetlenül (a BIX kikerülésével, peering alkalmazásával) cserélik ki egymás között egy 1 Gbit/sec sebességű vonalon -- ezzel tehermentesítve a hazai internet adatkicserélő központot, a BIX-et.

Az Interware Rt. letöltési irányban már 2003. július 7-én átlépte a 700 Mbit/sec forgalmat, mára pedig túlhaladt a 900 Mbit/sec-on is. Ezzel az újabb rekorddal az NIIF hálózatot használó alkalmazók gyors elérése veszélybe került, és a peering alkalmazása nélkül az Interware-nél található több mint ezer szerver elérése látványosan lelassult volna számukra. Ezért volt szükség a peering-et lehetővé tevő - Magyarországon egyedülálló - jelentős forgalomkicserélési kapcsolat kiépítésére.

Az Interware Rt. 2003 októberében a hostolt szerverek számát tekintve átlépte az ezres darabszámot, a kiszolgált domainek száma pedig a tízezret is meghaladta.

A Nemzeti Információs Infrastruktúra Fejlesztési (NIIF) Program a magyarországi kutatói hálózat fejlesztésének és működtetésének programja. A Program a teljes magyarországi kutatási, felsőoktatási és közgyűjteményi közösség számára biztosít integrált országos számítógép-hálózati infrastruktúrát, valamint erre épülő kommunikációs, információs és kooperációs szolgáltatásokat, élvonalbeli alkalmazási környezetet, és tartalom-generálási ill. tartalom-elérési hátteret.

Az NIIF Program - a nemzetközi gyakorlatnak megfelelően - egyúttal élvonalbeli szerepet tölt be a legújabb hálózati technológiák magyarországi fejlesztésében és alkalmazásában is. Korszerű, versenyképes infrastruktúrát és szolgáltatásokat biztosít a felsőoktatás és a kutatás számára, de egyúttal követendő példával is szolgál az országszerte folyó informatikai fejlesztésekhez; jelentős szerepet vállalva ezzel az EU eEurope 2005 célkitűzéseinek magyarországi teljesítése érdekében. A Program a mindenkori legkorszerűbb műszaki-technikai és alkalmazási hátteret igyekszik biztosítani a több mint félmilliós létszámú hazai felhasználói közösség (kutatás, felsőoktatás, közgyűjtemények) számára.

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.

a címlapról

repairwashing

2

Keserű véget ért a Samsung-iFixit frigy

2024. május 24. 11:58

A független javítócég szerint a koreaiak rendkívül megnehezítették a könnyű javítást lehetővé tevő együttműködést.