:

Szerző: Barna József

2003. november 3. 11:26

Felgyorsul az új domainek bevezetése

[WSJ] Az internetes domainnevek felügyeletét ellátó ICANN (Internet Corporation for Assigned Names and Numbers) a múlt héten ütemtervet fogadott el a nem latin betűs karaktereket tartalmazó végződések, valamint új szponzorált domainek bevezetésére.

[WSJ] Az internetes domainnevek felügyeletét ellátó ICANN (Internet Corporation for Assigned Names and Numbers) a múlt héten ütemtervet fogadott el a nem latin betűs karaktereket tartalmazó végződések, valamint új szponzorált domainek bevezetésére.

Noha az idei évtől kezdve lehetőség van nem latin betűs (így többek között kínai vagy arab karaktereket tartalmazó) domainnevek regisztrálására, a végződések továbbra is csupán a már meglévő latin betűs állományból választhatóak. A múlt héten Tunéziában ülésező ICANN most ütemtervet fogadott el a nem angol szuffixumok bevezetésére. A szervezet jövő szeptemberig tanulmányokat vár az új végződések bevezetésének lehetőségeiről, és ha az technikai nehézségekbe nem ütközik, már 2005-től használhatóak lesznek a nem latin betűs végződések.

Az ICANN egyben felgyorsítaná a szponzorált domainek bevezetésének ütemtervét is. Ezeket az különbözteti meg az általános (például .com, .org, .biz) domainektől, hogy egy jól körülhatárolható csoport számára készültek, amely egyben felügyeleti jogokkal is rendelkezik az adott domain felett. A szponzorált felsőszintű domainek közé tartozik többek között az .aero, a .coop vagy a .museum végződés. A szervezet december közepéig fogadja az új szponzorált domainek bevezetésére vonatkozó kérelmeket, és a jövő év elején dönt azok jóváhagyásáról.

2000-ben, a végződések első jelentős bővítésekor, 191 javasolt domainből mindössze hetet fogadott el a szervezet, melyből három volt szponzorált végződés. Akkor, ahogy később is, többek között az Egészségügyi Világszervezet (WHO) kampányolt sikertelenül a .health, míg például a Nokia a .mobile végződés bevezetése mellett.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 00:18

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.